Aurescu a pledat pentru continuarea dialogului cu statele ASEAN privind abolirea pedepsei cu moartea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a readus în atenţie, luni, la CAE, importanţa continuării dialogului şi angajamentului cu statele ASEAN în ceea ce priveşte abolirea de către acestea a pedepsei cu moartea, în spiritul liniilor directoare ale UE pe această temă.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Aurescu a pledat pentru continuarea dialogului cu statele ASEAN privind abolirea pedepsei cu moartea

Aurescu a pledat pentru continuarea dialogului cu statele ASEAN privind abolirea pedepsei cu moartea (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Luxemburg, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), unde a avut loc o dezbatere strategică privind relaţiile Uniunii cu Asia, acţiunea UE în domeniul diplomaţiei energetice şi evoluţiile recente din Republica Macedonia.

Totodată, au fost abordate succint evoluţiile din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, precum şi aspecte privind acţiunea externă a Uniunii, în pregătirea Consiliului European din 25-26 iunie 2015. În cadrul dejunului de lucru, miniştrii europeni au avut un schimb de opinii cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, privind cooperarea UE-ONU în domeniul gestionării crizelor şi al dezvoltării.

"Discuţia strategică privind relaţiile UE-Asia a avut ca obiectiv definirea unei perspective strategice pe termen lung în ceea ce priveşte raportarea Uniunii la principalii actori din regiune, atât state, cât şi organizaţii de cooperare regională. O atenţie deosebită a fost acordată relaţiilor UE cu Asociaţia Statelor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), precum şi construcţiei parteneriatului strategic UE-China", precizează sursa citată.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a confirmat sprijinul României pentru stabilirea unui parteneriat strategic real şi de substanţă între UE şi ASEAN, bazat pe interesele comune împărtăşite. Aurescu a evidenţiat necesitatea unei adaptări continue a perspectivei strategice a UE în relaţia sa cu China, cu scopul creării unui parteneriat strategic dinamic - obiectiv asumat deja de UE -, consistent, relevant şi care să permită atât promovarea eficientă a intereselor UE şi statelor sale membre, cât şi definirea unui mediu regional şi global caracterizat de stabilitate şi predictibilitate.

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenţie "importanţa continuării dialogului şi angajamentului cu statele ASEAN în ce priveşte abolirea de către acestea a pedepsei cu moartea, în spiritul liniilor directoare UE pe această temă", informează MAE.

Referindu-se la angajamentul UE în Asia Centrală, ministrul român a subliniat că regiunea trebuie văzută ca având o înaltă importanţă strategică pentru UE, menţionând că Uniunea trebuie să încurajeze statele central-asiatice să se angajeze în exerciţii de cooperare regională, de natură să reducă potenţialul conflictual din regiune, fiind necesară identificarea domeniilor de interes pentru aceste state, de la transporturi şi infrastructură, la combaterea extremismului, traficului de droguri, managementul frontierelor, educaţie, construcţie instituţională.

"UE trebuie să se concentreze pe perspectiva pe termen lung a Asiei Centrale, a cooperării cu UE, şi să acţioneze pentru dezvoltarea structurilor de cooperare regională necesare, care să răspundă problemelor statelor din regiune", a arătat Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici