Aurescu: Acordul de la Viena, un prilej pentru dezvoltarea relaţiilor UE-Iran

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susţinut, luni, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe, că semnarea acordului de la Viena privind dosarul nuclear iranian oferă un prilej pentru discuţii aprofundate între Uniunea Europeană şi partea iraniană.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Acordul de la Viena, un prilej pentru dezvoltarea relaţiilor UE-Iran

Aurescu: Acordul de la Viena, un prilej pentru dezvoltarea relaţiilor UE-Iran (Imagine Razvan Chirita/Mediaafx Foto)

"Alături de omologii europeni, şeful diplomaţiei române a exprimat deschidere pentru iniţierea unei discuţii aprofundate privind oportunităţile pentru Uniunea Europeană de angajare a unui dialog amplu cu partea iraniană pe multiple subiecte de interes comun, atât pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale UE-Iran, cât şi cu scopul identificării de soluţii politice pentru crizele cu care se confruntă atât vecinătatea UE, cât şi regiunea Orientului Mijlociu lărgit", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Miniştrii afacerilor externe din statele membre UE, reuniţi luni la Bruxelles, au salutat acordul de la Viena, din 14 iulie, privind dosarul nuclear iranian şi au avut un schimb de opinii privind implicaţiile pe care le are acest acord pentru situaţia regională, dar şi oportunităţile pe care acordul le deschide pentru relaţiile UE-Iran. Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu a remarcat importanţa implementării „Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune” şi a salutat acordul încheiat între Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran privind ”Foaia de parcurs pentru clarificarea chestiunilor nerezolvate din trecut şi din prezent în privinţa programului nuclear iranian”.

Pe lângă dosarul iranian, în marja reuniunii, ministrul român a avut o întrevedere cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi extindere, Johannes Hahn, la solicitarea acestuia, pe tema evoluţiilor din R. Moldova şi relaţiilor acestui stat cu UE, mai menţionează sursa citată.

Pe agenda reuniunii au figurat şi stadiul procesului politic din Libia, situaţia din Tunisia, evoluţiile din cadrul Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM) şi Planul de Acţiune al UE privind drepturile omului şi democraţia pentru perioada 2015-2019.

Discuţia strategică a avut drept obiect procesul politic din Tunisia şi, concret, sprijinul pe care UE îl acordă acestui stat în domeniile social, economic, politic şi de securitate, subiectul fiind abordat atât în plenul reuniunii, cât şi în cadrul dejunului de lucru, la care au fost invitaţi să participe premierul tunisian Habib Essid şi ministrul de externe Taïeb Baccouche.

Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul României pentru parcursul democratic al Tunisiei şi a evidenţiat rolul strategic pe care acest stat îl joacă în vecinătatea sudică a Uniunii, exprimându-se în favoarea coordonării eforturilor comunităţii internaţionale în sprijinul dezvoltării Tunisiei şi a combaterii terorismului în zonă.

În contextul parafării, la 11 iulie, a Acordului Politic Libian, Aurescu a reiterat sprijinul şi aprecierea pentru eforturile Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU, Bernardino Leon, care a făcut posibil acest progres. Miniştrii europeni au adresat un apel către cea de-a patra parte, Congresul Naţional General de la Tripoli (GNC), de a se alătura demersului RS SG ONU Bernardino Leon, creând astfel premisele formării unui guvern de unitate naţională care să coopereze cu toţi actorii relevanţi, inclusiv UE, în eforturile comunităţii internaţionale de stabilizare a situaţiei interne din Libia.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici