- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (30.04.2015, 13:50)
- , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: Cel mai bun model privind minorităţile, promovat de România. Le include în luarea deciziilor
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirmă că modelul cel mai bun privind protecţia minorităţilor este cel promovat de România, acesta incluzând minorităţile în procesul de luare a deciziilor, atât la nivel guvernamental, cât şi la nivelul Parlamentului şi al comunităţilor locale.
Urmărește
333 afișări
Aurescu:Cel mai bun model privind minorităţile, promovat de România; le include în luarea deciziilor (Imagine: Mediafax Foto / Mihai Dascalescu)
Bogdan Aurescu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la Conferinţa internaţională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, desfăşurată la Universitatea "Babeş-Bolyai” (UBB), că izolarea minorităţilor nu este favorabilă dezvoltării identităţii acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"România şi-a construit propriul model privind protecţia minorităţilor naţionale, nu este perfect, poate fi îmbunătăţit, dar este mai mult decât oferă alte state. Niciun model nu este perfect în sine, el are nevoie de o ajustare permanentă faţă de evoluţia societăţii şi relaţiilor dintre majoritate şi minoritate. Acest model românesc este unul care are nişte principii extrem de solid aşezate şi se regăsesc plecând de la principiile din Convenţia - cadru privind minorităţile naţionale. Segregarea, izolarea minorităţilor naţionale nu este favorabilă dezvoltării identităţii acestora, cel mai bun model fiind cel promovat de România, şi anume cel de a include minorităţile în procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivel guvernamental, al Parlamentului, la nivelul comunităţilor locale”, a spus Aurescu.
Potrivit acestuia, participarea la luarea deciziilor este un act benefic pentru minoritatea în sine, dar şi pentru societate, în ansamblul său, în condiţiile în care permite păstrarea identităţii, dar permite şi schimbul intercultural care îmbogăţeşte societatea din punct de vedere al culturalităţii.
"România a fost printre primele state care a semnat Convenţia - cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi prima care a ratificat acest document, ceea ce demonstrează determinarea autorităţilor române pentru a respecta angajamentele în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naionale”, a spus ministrul de Externe.
Conferinţa de la UBB este organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi UBB şi marchează aniversarea a 20 de ani de când România a fost primul stat care a ratificat documentul Consiliului Europei, în 29 aprilie 1995.
Invitatul special al conferinţei este Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituţionale şi al statului de drept.
Buquicchio a primit, joi, şi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.
La conferinţă mai participă reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, politicieni, care discută despre protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din perspectivă istorică, juridică, socio-culturală, precum şi despre modelul României în materie de protejare şi promovare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.
Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale reprezintă cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptată la Strasbourg, în 1 februarie 1995 şi intrând în vigoare în 1 februarie 1998. Un număr de 39 de state sunt părţi la această Convenţie care reprezintă primul instrument multilateral cu forţă juridică destinat minorităţilor naţionale.
România a semnat Convenţia în ziua adoptării acesteia, alături de alte 20 de state europene, gest care a fost apreciat la acel moment ca reflectând un angajament ferm al României în vederea continuării politicilor sale vizând consolidarea regimului juridic de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de pe teritoriul său. Din partea României a semnat Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe de la acea vreme.
România a fost primul stat care a ratificat documentul, depunând instrumentul de ratificare la data de 11 mai 1995, la mai puţin de trei luni de la adoptarea sa.
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), care este un important organ consultativ al Consiliului Europei, deţine o expertiză consolidată în domeniul protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, elaborând o serie de valoroase rapoarte, opinii şi studii în această materie.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe