Aurescu, despre PESCO: Nu vom vedea o armată europeană care să ia locul NATO

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a declarat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că nu se poate vorbi despre o armată europeană care să ia locul NATO, afirmând că PESCO va intensifica relaţia dintre UE şi NATO, iar România va participa la 10 dintre proiectele de apărare europeană.

Urmărește
767 afișări
Imaginea articolului Aurescu, despre PESCO: Nu vom vedea o armată europeană care să ia locul NATO

Aurescu, despre PESCO: Nu vom vedea o armată europeană care să ia locul NATO

„PESCO este o iniţiativă de cooperare structurată permanentă care este permisă de Tratatul de la Lisabona (...), dar care are ca obiective să determine statele UE să îşi consolideze capacităţile proprii de apărare, să coopereze mai bine între ele pentru a atinge anumite obiective care însă trebuie să fie complementare cu cele ale NATO”, a declarat consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Bogdan Aurescu a afirmat că România este interesată de 10 dintre proiectele PESCO.

„În cadrul acestei cooperări structurate permanente au fost indentificate în jur de 20 de angajamente pe care statele care doresc să participe (...) şi le asumă şi care sunt în diverse domenii, se referă la creşterea cheltuielilor pentru apărare, o cooperare mai bună în ceea ce priveşte grupurile de luptă ale UE, sprijinirea misiunilor civile şi militare, mai ales ale UE în cadrul Politicii de securitate şi apărare comună şi un numpr de proiecte care au venit din parte statelor interesate. S-au strâns un număr de 44 de proiecte şi România a propus un număr de proiecte. Noi suntem interesaţi de 10 dintre acestea. Există o decizie a CSAT de a participa încă de la început în această formă de cooperare structurată permanentă şi, evident, că unul dintre parametrii pe care noi i-am propus şi i-am susţinut clar au fost deschiderea pentru toate statele care doresc să participe, să nu mai asităm la nuclee de integrare care sunt rezervate doar unora şi cei care doresc să vină să fie opriţi la uşi – aşa cum se întâmplă din păcate cu aderarea Românei la Schengen, şi în acelaşi timp să existe o complementaritate reală cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO, să nu existe duplicări cu ceea ce se întâmplă în cadrul NATO”, a spus Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că nu vom putea vedea o armată europeană care să ia locul NATO, ci „ mai degrabă o dezvoltare a dimensiunii europene a apărării în acele locuri în care NATO nu este neapărat cel mai indicat să se ocupe sau nu are atât de multă expertiză”.

Aurescu a afirmat că PESCO va duce la o intensificare a cooperării dintre UE şi NATO.

Aurescu: Participarea la procesul de negociere al aderării la UE ţine Turcia pe o ancoră europeană

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a declarat, vineri, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Turcia este un partener strategic pentru România pe dimeniunea economică şi de securitate, afirmând că participarea la procesul de negociere pentru aderarea la UE ţine Turcia pe „o ancoră europeană”.

„Tucia este cu siguranţă un partner strategic foarte important al României pe dimensiunea de sercuritate şi pe dimensiunea economică. (...) Prin urmare noi considerăm că Turcia trebuie să fie ţinută angajată. Sunt unii care cer întreruperea negocierilor de aderare la UE cu Turcia. Noi nu credem că este o soluţie corectă pentru că apreciem că de fapt această participarea a Turciei la procesul de negociere al aderării la UE este cel mai bun instrument pentru a ţine Turcia pe o ancoră europeană care este importantă”, a declarat consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat MEDIAFAX, întrebat unde se apropie şi unde se desparte România de Turcia, o ţară membră a NATO, care se înzestrează cu armament din Federaţia Rusă şi are un regim intern autoritar.

Turcia este importantă nu numai pentru România, ci şi pentru securitatea UE în ansamblul său, a afirmat Bogdan Aurescu, amintind acordul dintre Turcia şi UE privind migraţia.

„Ne dorim să vedem Turcia ca partner care îşi respectă obligaţiile asumate faţă de UE, care îşi respectă şi îşi respectă obligaţiile asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantică, în acest fel contribuind la stabilitatea şi securitatea regiunii”, a spus Aurescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici