Aurescu, despre Siria: În faţa protestelor singura soluţie o reprezintă reformele, nu reprimarea

Publicat: 23 05. 2011, 20:44
Actualizat: 23 05. 2012, 05:31

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles. În sesiunea de lucru, Consiliul a analizat pe larg evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică, cu accent pe situaţia din Libia, Siria şi Yemen. A fost realizată şi o trecere în revistă a stadiului actual de punere în practică a sprijinului UE pentru procesele de democratizare din Egipt şi Tunisia. Bogdan Aurescu a relevat importanţa continuării dialogului cu noile autorităţi de la Cairo şi Tunis în vederea avansării, de o manieră hotărâtă, în etapa de punere în aplicare a programelor de asistenţă ale Uniunii.

Referindu-se la evenimentele din Siria, Aurescu a subliniat că, în faţa valului de proteste populare, singura soluţie acceptabilă o reprezintă implementarea reformelor şi nu represiunea internă. El a pledat pentru o abordare graduală din partea UE în răspunsul său, în cooperare cu ceilalţi actori internaţionali, în special SUA.

În cazul Libiei, Aurescu a arătat că, în timp ce prioritatea o reprezintă încetarea focului, protejarea civililor şi accesul lor neîngrădit la ajutorul umanitar, o atenţie aparte trebuie alocată şi perspectivei evoluţiilor şi implicării UE pe termen mediu şi lung. Necesitatea unei viziuni extinse şi a unui sprijin durabil a fost susţinută şi de alte state membre, aceste aspecte fiind reflectate şi în Concluziile adoptate de Consiliu, precizează MAE.

În ceea ce priveşte Caucazul de Sud, dezbaterea a vizat problema conflictelor îngheţate din regiune, precum şi relaţiile UE cu statele regiunii. Referindu-se la Georgia, Bogdan Aurescu a subliniat rolul cheie pe care Uniunea îl are, prin prezenţa sa în teren şi co-prezidarea negocierilor de la Geneva, în soluţionarea conflictelor din regiunile separatiste şi s-a pronunţat pentru continuarea dezvoltării relaţiilor UE-Georgia.

MAE precizează totodată că, în baza propunerilor Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, Consiliul a decis lansarea unui proces de revizuire a strategiei UE în domeniul promovării drepturilor omului şi a democraţiei.

În cea de-a doua sesiune de lucru, Consiliul a discutat evoluţiile din Bosnia şi Herţegovina (BiH). Poziţia României este, în acest caz, că abordarea strategică a UE trebuie să vizeze atât sprijin pentru realizarea reformelor, cu termene şi obiective clare, cât şi posibilitatea luării de măsuri restrictive în scopul asigurării stabilităţii statului, dacă este necesar.