- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.06.2015, 17:45)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA corespunde în cel mai înalt grad interesului naţional
Aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA corespunde "în cel mai înalt grad" interesului naţional al României şi al cetăţenilor români, a declarat ministrul Bogdan Aurescu,exprimându-şi încrederea că acesta va ocupa şi în viitor "un loc privilegiat" în arhitectura politicii externe.
Urmărește
163 afișări
Aurescu: Dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA corespunde în cel mai înalt grad interesului naţional (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"România şi Statele Unite ale Americii împărtăşesc o istorie comună de legături strânse între popoarele noastre, un angajament pentru democraţie, o relaţie strategică durabilă, precum şi voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor comune. Acest adevăr, reflectat în paragraful introductiv al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptată la 13 septembrie 2011, la nivelul cel mai înalt, la Washington - document de referinţă, parte integrantă a acestei expoziţii -, sintetizează remarcabil esenţa relaţiilor bilaterale între România şi SUA. În cei 135 de ani de existenţă, relaţiile diplomatice şi parteneriatul dintre România şi SUA au reflectat şi s-au construit, au renăscut şi s-au amplificat în jurul idealurilor, valorilor şi a intereselor naturale de securitate, politice şi economice, împărtăşite de cele două state", a declarat, luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la vernisajul expoziţiei "135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Şeful diplomaţie române a reamintit că momentul stabilirii relaţiilor diplomatice România şi Statele Unite ale Americii este 14 iunie 1880, prin numirea unei personalităţi a vremii, Eugene Schuyler, în calitate de agent diplomatic şi consul general al SUA în România. La 18 noiembrie 1880, la Washington, în faţa preşedintelui Rutherford B. Hayes a fost notificată dobândirea şi recunoaşterea internaţională a independenţei României de către trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu, acesta fiind, de altfel, primul diplomat român primit oficial la Casa Albă.
"De la acest moment istoric, generaţii de diplomaţi români şi americani, oameni politici, militari, personalităţi istorice, culturale şi academice sau membri ai comunităţilor româno-americane şi de afaceri, şi-au adus propria contribuţie la dezvoltarea relaţiei privilegiate dintre statele noastre, aşa cum o cunoaştem astăzi: o relaţie de prietenie profundă şi un parteneriat strategic orientat spre viitor, valoros şi solid, în cadrul familiei transatlantice comune. Sprijinul substanţial acordat de SUA, după căderea Cortinei de Fier, consolidat în urma lansării în 1997 a Parteneriatului Strategic, cu prilejul vizitei preşedintelui Bill Clinton la Bucureşti, a reprezentat un adevărat catalizator pentru eforturile spre progres şi modernizare şi pentru schimbările democratice, economice şi sociale profunde ale României, încununate prin aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană", a declarat Aurescu.
Ministrul român a subliniat faptul că, în calitate de aliaţi în cadrul NATO, România şi SUA împărtăşesc "un angajament comun de nestrămutat pentru securitatea comună şi articolul 5 al Alianţei Nord-Atlantice", iar trupele române îşi servesc, alături de partenerii americani, ţara cu distincţie în cadrul misiunii Resolute Support din Afganistan. "De asemenea, dincolo de interacţiunea bilaterală strânsă în teatrele de operaţii externe sau în combaterea ameninţărilor de securitate emergente, de la terorism şi ameninţări cibernetice la războiul hibrid, există o cooperare bilaterală excelentă în cadrul bazelor româneşti de la Mihail Kogălniceanu, Cincu şi Deveselu", a spus Aurescu.
El a punctat "contribuţia semnificativă" a României la securitatea Alianţei Nord-Atlantice prin intermediul Bazei Militare Deveselu, unde va fi operaţionalizată Facilitatea BMD până la sfârşitul anului, care reprezintă, totodată, unul dintre cele mai important proiecte pe dimensiunea politico-militară a Parteneriatului Strategic.
"În acelaşi timp, cele două state cooperează îndeaproape în cadrul organizaţiilor internaţionale pentru gestionarea provocărilor la adresa securităţii şi stabilităţii internaţionale, de la proliferarea armelor de distrugere în masă la soluţionarea crizelor şi conflictelor, la securitatea energetică şi dezvoltarea durabilă. Totodată, împărtăşesc un interes comun şi acţionează pentru consolidarea relaţiilor transatlantice şi sprijinirea procesului de reformă şi a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale statelor partenere din Balcanii de Vest şi din zona Mării Negre şi pentru apărarea valorilor comune ale comunităţii transatlantice în această regiune de importanţă strategică deosebită pentru securitatea euro-atlantică", a mai spus Aurescu.
Acesta a precizat că priveşte "cu încredere şi optimism" viitorul relaţiilor româno-americane. "Suntem pregătiţi să explorăm, împreună cu partenerii noştri americani, toate oportunităţile pentru aprofundarea colaborării bilaterale în fiecare dintre cele zece domenii de cooperare vizate, de la palierul politico-militar şi de securitate, la consolidarea relaţiilor economice bilaterale, inclusiv în perspectiva viitorului Acord de Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, la amplificarea interacţiunii la nivelul comunităţii ştiinţifice şi academice din cele două state şi includerea României în Programul Visa Waiver", a spus Aurescu.
Ministrul de Externe şi-a exprimat aprecierea pentru Parteneriatul Strategic bilateral şi încrederea că în viitor "va continua să ocupe acelaşi loc privilegiat în arhitectura politicii externe a României". "Pentru că aprofundarea şi dezvoltarea unui Parteneriat Strategic durabil şi pe termen lung, aşa cum prevede Declaraţia comună din 2011, mai extins şi mai profund aşa cum este scris în Acordul privind Apărarea antirachetă corespunde în cel mai înalt grad interesului naţional al României şi al cetăţenilor români", a declarat Bogdan Aurescu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe