- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu, după întâlnirea de la CE despre romi: Nu vom tolera ca cetăţenii români să fie discriminaţi
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marţi, după discuţiile de la Bruxelles cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, că nu va fi tolerată discriminarea românilor, menţionând că îndepărtarea romilor de pe teritoriul francez se face cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie.
Aurescu, după întâlnirea de la CE despre romi: Nu vom tolera ca cetăţenii români să fie discriminaţi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Am expus astăzi comisarului Reding poziţia României faţă de măsurile luate recent de Franţa privind îndepărtarea de pe teritoriul francez a unor cetăţeni români de etnie romă. Am arătat că deşi partea română este deschisă pe deplin cooperării cu Franţa, (....) nu vom tolera nici încălcarea demnităţii cetăţenilor români, indiferent de etnie, nici a drepturilor lor fundamentale şi nici a profilului României de stat membru UE", a declarat Aurescu.
El a menţionat că nu va fi tolerată discriminarea cetăţenilor români.
"Nu vom tolera ca cetăţenii români să fie discriminaţi", a spus el.
El a adăugat că majoritatea infracţiunilor comise sunt de gravitate mică.
"Am dovedit cu datele de care dispunem că argumentul afectării ordinii publice pe care îl invocă Franţa nu se susţine. Din datele furnizate de partea franceză, numai 708 cetăţeni români se aflau anul trecut în închisorile franceze pentru ispăşirea unor condamnări, adică 0,3% din totalul persoanelor cetăţeni străini acuzate - nu condamnate- pentru comiterea unor infracţiuni în Franţa", a declarat Aurescu.
El a menţionat că "faptul că niciunul dintre cei 500 de repatriaţi de până acum nu a avut cazier în România sau în Franţa, înseamnă că - plecând de la discursul securitar al părţii franceze - de fapt aceste îndepărtări de pe teritoriul francez se fac sub suspiciunea de comitere în viitor a unor infracţiuni, deci cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie".
Aurescu a menţionat că a arătat "foarte clar Comisiei că impunerea de condiţii de tip material, cum ar fi o limită de venit personal sau existenţa unui domiciliu stabil pentru şederea sub trei luni, este echivalentă cu un abuz de drept, care va afecta grav cu precădere cetăţenii din Europa Centrală şi de Est, cu venituri mici".
"Nu putem accepta o nouă cortină de separare a vechii şi noii Europe, pe baze cenzitare. (...) Am arătat că pentru români, care au trecut prin 50 de ani de dictatură comunistă, libertatea de circulaţie este un drept cu o semnificaţie cu totul aparte şi că nu intenţionăm să renunţăm la el în nicio circumstanţă. Am mai arătat că soluţia la problema comunităţii rome, care este o problemă europeană, nu este jocul de ping-pong cu aceşti oameni. Franţa nu îi poate îndepărta de pe teritoriul său fără respectarea Directivei 38/2004, nu le poate împiedica revenirea, iar România nu are dreptul să îi împiedice să circule liber, în calitate de cetăţeni europeni. În acest context, am solicitat Comisiei Europene să verifice dacă aceste îndepărtări voluntare sunt cu adevărat voluntare, având în vedere circumstanţele în care se petrec evacuările succesive de tabere, până când aceste persoane se văd nevoite să accepte oferta de returnare contra cost", a mai spus Aurescu.
Aurescu a mai spus că delegaţia română a avansat şi un set de propuneri de acţiune la nivelul Comisiei Europene. Acestea au în vedere, potrivit oficialului MAE, transformarea Platformei Europene de Incluziune a Romilor lansată anul trecut în mecanism de coordonare a Comisiei, statelor membre, cu participarea ONG-urilor, adoptarea în fiecare an a unui Plan de acţiune în cadrul platformei, încurajarea statelor membre să includă aspectele de incluziune socială în elaborarea Cadrului naţional Strategic de Referinţă şi a programelor operaţionale.
De asemenea, figurează între propunerile părţii române campanii de informare şi conştientizare atât pentru majoritate, cât şi pentru minoritatea romă, campanii care în cazul romilor să încurajeze participarea la viaţa publică şi luarea deciziilor.
"În perioada 12-13, respectiv 14 şi 20 octombrie, va avea loc la Bucureşti, Iaşi, Cluj câte o Conferinţă cu participarea la nivel de comisari europeni referitor la absorbţia fondurilor europene destinate incluziunii romilor. Vom folosi această ocazie pentru eficientizarea eforturilor noastre de creştere a numărului de proiecte pentru incluziunea romilor", a mai spus Aurescu.
O delegaţie formată din secretarii de stat Bogdan Aurescu, Valentin Mocanu şi Valentin Fătuloiu se află la Bruxelles pentru discuţii privind problematica romilor, informează MAE, menţionând că aceştia vor sublinia necesitatea ca cetăţenii români să beneficieze de libertatea de circulaţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.