Aurescu i-a cerut Nataliei Gherman soluţionarea situaţiei lui George Simion, expulzat din Republica Moldova

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat, vineri, la Bratislava, în cadrul unei discuţii cu omologul moldovean, Natalia Gherman, soluţionarea situaţiei expulzării cetăţeanului român George Simion din Republica Moldova.

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Aurescu i-a cerut Nataliei Gherman soluţionarea situaţiei lui George Simion, expulzat din Republica Moldova

Aurescu i-a cerut Nataliei Gherman soluţionarea situaţiei lui George Simion, expulzat din Republica Moldova (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, discuţia dintre miniştrii Bogdan Aurescu şi Natalia Gherman a avut loc, vineri, în marja reuniunii Grupului de la Vişegrad, în format V4+ cu Partenerii Estici, desfăşurată la Bratislava.

În cadrul discuţiei cu Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Bogdan Aurescu a ridicat problema interdicţiei de intrare în Republica Moldova a cetăţeanului român George Simion, solicitând "transmiterea clarificărilor cerute deja de partea română şi soluţionarea situaţiei", precizează sursa citată.

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, cetăţean român, a fost reţinut, miercuri, de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate, iar în scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdicţie de reintrare în această ţară timp de cinci ani.

MAE a precizat, miercuri seara, că Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reţinerea cetăţeanului român George Simion de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări.

Premierul R. Moldova, Chiril Gaburici, i-a convocat, joi, de urgenţă pe şeful Serviciului Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, şi pe ministrul de Interne, Oleg Bălan, solicitându-le verificarea circumstanţelor expulzării cetăţeanului român George Simion şi dacă i-au fost respectate drepturile.

Conform MAE, reuniunea de la Bratislava a Grupului de la Vişegrad, în format V4+ cu Partenerii Estici a constituit "o oportunitate pentru o discuţie amplă asupra situaţiei în Vecinătatea Estică", cu mai puţin de o săptămână înaintea Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) de la Riga (21-22 mai).

Ministrul român de Externe a subliniat, în cadrul discuţiilor, necesitatea consolidării PaE, pe fondul utilităţii demonstrate de acest instrument, inclusiv în contextul regional de securitate dificil.

El a afirmat că Summitul de la Riga trebuie să aibă rezultate de substanţă şi să reconfirme impactul pozitiv concret pe care PaE l-a avut asupra partenerilor estici. Summitul este, de asemenea, un barometru al sprijinului pe care Uniunea Europeană îl vor acorda proceselor de reformă şi modernizare europeană din vecinătatea estică.

Bogdan Aurescu a reamintit susţinerea acordată de România pentru consolidarea relaţiilor UE cu statele din vecinătate, în cadrul Parteneriatului Estic, cu precădere în actualul context de securitate, respectiv pentru perspectiva europeană a celor care optează pentru acest drum.

Şeful diplomaţiei române a pledat pentru o abordare diferenţiată în raporturile UE cu statele PaE, în acord cu voinţa politică şi progresele concrete demonstrate, dar şi cu nivelul de aspiraţie al fiecărui stat. În acest context, ministrul român a reiterat sprijinul pentru susţinerea, la Riga, a progreselor statelor partenere în domeniul mobilităţii – în mod deosebit liberalizarea regimului de vize cu UE – cu privire la Georgia şi Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici