Aurescu i-a semnalat Reprezentantului Preşedinţiei OSCE situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Secretarul de stat Bogdan Aurescu s-a întâlnit, vineri, cu Reprezentantul Special al Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojević, căruia i-a semnalat acţiunile de intimidare şi hărţuire la adresa şcolilor româneşti din Transnistria.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Aurescu i-a semnalat Reprezentantului Preşedinţiei OSCE situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

Aurescu i-a semnalat Reprezentantului Preşedinţiei OSCE situaţia şcolilor româneşti din Transnistria (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE Bogdan Aurescu a exprimat sprijinul pentru priorităţile Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE şi pentru mandatul ambasadorului Radojko Bogojević, care priveşte "un dosar de primă importanţă" pentru partea română, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Totodată, Aurescu a arătat că în noul context regional, "marcat de perspectiva îngrijorătoare a apariţiei unor noi conflicte prelungite", devin cu atât mai relevante eforturile pentru menţinerea dialogului şi promovarea soluţiilor politice, cu respectarea dreptului internaţional.

În ceea ce priveşte reglementarea transnistreană, oficialul român a precizat că prioritatea ar trebui să fie acum "crearea unei atmosfere propice pentru a se trece în sfârşit, în mod eficient, la identificarea parametrilor unei soluţii negociate, în condiţiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute".

De asemenea, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat preocuparea României pentru asigurarea dreptului la educaţie şi, în general, pentru situaţia drepturilor omului din regiunea transnistreană. În acest sens, Aurescu a prezentat "pe larg presiunile, acţiunile de intimidare şi hărţuire la adresa celor opt şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, accentuate începând cu finele anului trecut", precizează MAE. Bogdan Aurescu a solicitat menţinerea în atenţie a situaţiei şcolilor şi implicarea Preşedinţiei-în-exerciţiu a OSCE în găsirea de soluţii durabile pentru problemele care afectează grav, de mai multă vreme, funcţionarea acestor instituţii de învăţământ.

La rândul său, ambasadorul Radojko Bogojević a prezentat liniile generale de evoluţie în dosarul transnistrean şi contextul politic în care se desfăşoară în prezent negocierile în formatul "5+2".

Potrivit MAE, în cadrul consultărilor a fost convenită continuarea dialogului regulat pe problematica transnistreană.

Formatul "5+2" reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de facto de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. De la reluarea negocierilor formale, în toamna anului 2011, au avut loc 12 runde, cea mai recentă la Viena, în perioada 27-28 februarie 2013.

În 2014, Preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE este deţinută de Elveţia, iar dosarul transnistrean va fi gestionat, în acest an, dar şi în mandatul viitoarei preşedinţii sârbe a OSCE, de către ambasadorul sârb Radojko Bogojević.

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice cu ambasadorul Radojko Bogojević se înscrie în seria de consultări ale părţii române cu actorii implicaţi în negocierile "5+2", informează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici