Aurescu, la CAE: România susţine elaborarea noii Strategii de Securitate a UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, luni, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), că România susţine procesul de elaborare a noii Strategii de Securitate a UE, care să reflecte noile realităţi, evoluţii şi provocări din Vecinătăţile estică şi sudică ale Uniunii.

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului Aurescu, la CAE: România susţine elaborarea noii Strategii de Securitate a UE

Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, miniştrii de externe din UE au discutat, luni, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), despre procesul de revizuire a Strategiei de Securitate a Uniunii Europene, care se va afla, pentru "o discuţie aprofundată", şi pe agenda CAE din luna mai, când vor participa şi miniştrii apărării din statele Uniunii, în perspectiva pregătirii Consiliului European din iunie 2015 pe tema Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE (PSAC).

Poziţia României este "de susţinere a procesului de elaborare a noii Strategii de Securitate a UE, care să reflecte noile realităţi, evoluţii şi provocări din Vecinătăţile estică şi sudică ale Uniunii şi care să includă în structura sa referiri la consolidarea PSAC, menţinerea unităţii de acţiune pentru combaterea fenomenului terorist, asigurarea securităţii energetice, sporirea solidarităţii între statele membre, sprijinirea membrilor Parteneriatului Estic şi consolidarea relaţiei transatlantice", se arată în comunicat.

Totodată, şefii diplomaţiilor europene au avut o discuţie privind evoluţiile recente din Libia şi modalităţile în care Uniunea poate sprijini eforturile internaţionale de soluţionare a crizei.

Aurescu a subliniat caracterul complex al situaţiei din Libia, care cere o abordare cuprinzătoare plecând de la realitatea că situaţia de securitate, efortul de reconstrucţie statală şi problema migraţiei sunt interconectate. Prin urmare, el a precizat că încetarea focului şi formarea guvernului de uniune naţionala sunt esenţiale în această abordare.

În contextul discuţiilor privind dosarul nuclear iranian, miniştrii au salutat acordul încheiat la 2 aprilie 2015 la Lausanne, ce stabileşte principiile în jurul cărora va fi construit Planul Cuprinzător de Acţiune Comună, precum şi modalităţile în care părţile vor proceda pentru implementarea obligaţilor ce le revin.

Potrivit MAE, alăturându-se omologilor europeni, ministrul Bogdan Aurescu a salutat încheierea Acordului de la Lausanne, un pas important spre identificarea unei soluţii finale şi cuprinzătoare a dosarului nuclear iranian, fapt ce va conduce la reaşezarea relaţiilor dintre comunitatea internaţională şi Iran.

De asemenea, miniştrii de externe europeni au avut o dezbatere privind evoluţiile îngrijorătoare din Yemen, pe fondul redeschiderii clivajului confesional între comunitatea sunnită şi cea şiită. Ei au subliniat importanţa intensificării eforturilor pe palierul umanitar, în contextul în care situaţia din teren şi numărul victimelor din rândul populaţiei civile ameninţă să se deterioreze rapid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici