- Home
- Politic
- SLATINA, (03.05.2011, 15:58)
- Radu Vinteanu , Radu Vinteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: Nu s-a pus problema unui târg cu SUA: Noi dăm locaţia pentru scut, voi daţi vize
Amplasarea sistemului antirachetă nu a fost condiţionată de către autorităţile române de acordarea vizelor de călătorie în SUA, a declarat marţi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, care a precizat că libera circulaţie a cetăţenilor români rămâne o prioritate pentru SUA şi România.
Urmărește
2689 afișări
Aurescu: Nu s-a pus problema unui târg cu SUA - noi dăm locaţia pentru scut, voi daţi vize (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Parteneriatul cu Statele Unite ale Americii este matur şi solid, iar în cazul acestui parteneriat sunt foarte multe aspecte de colaborare pe zona de siguranţă, militară, însă avem şi o colaborare sigură în ceea ce priveşte domeniul economic, cultural. Nu s-a pus problema să facem un târg: «noi vă dăm locaţia, iar voi ne daţi vize»", a declarat Bogdan Aurescu într-o conferinţă de presă susţinută la Slatina.
Potrivit acestuia, libera circulaţie a cetăţenilor români în SUA rămâne o "prioritate" pentru cele două ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Chestiunea vizelor, şi aici poate depune mărturie şi domnul Gitenstein (ambasadorul SUA Mark Gitenstein -n.r.) este discutată la fiecare întâlnire pe care o avem la cel mai înalt nivel. Discutăm împreună pentru a putea îndeplini condiţiile de care cetăţenii români au nevoie pentru a circula liber în SUA. Vă asigur că este o prioritate pentru MAE, cât şi pentru SUA rezolvarea problemei vizelor pentru cetăţenii români", a mai spus Aurescu.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat marţi la Slatina că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.
El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea în fosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv 150-200, număr care va putea creşte în anumite situaţii.
Secretarul de stat în MAE a mai afirmat că sistemul a fost construit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negative asupra populaţiei şi să nu îi afecteze pe oameni, care "vor putea să muncească şi să trăiască normal" în acea zonă.
"În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a spus secretarul de stat în MAE, care a precizat că acest sistem este unul "strict defensiv".
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegaţiile României şi SUA ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă se află, marţi, marţi, în Olt, pentru a discuta cu autorităţile locale implicaţiile deciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de la Deveselu.
Pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea, în 19 martie 1952, Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat pe aerodromul Ianca, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 mai 1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operaţională, fiind desfiinţată în 2002, însă este în stare bună.
CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.
Potrivit MAE şi MApN, procesul a fost început în contextul negocierilor cadrului juridic aferent participării României la proiectul american şi s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. El a constat în analiza în format interinstituţional, de către instituţiile româneşti şi americane cu expertiză relevantă, a celei mai bune opţiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi.
Decizia CSAT privind locaţia este o decizie de etapă, importantă în procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfăşurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărare antirachetă, iar consimţământul final privind locaţia şi regimul juridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urma definitivării procesului de negociere.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe