Aurescu: Primirea a 1785 refugiaţi - limita fizică pe care o avem la nivel naţional acum

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sâmbătă, că România îşi menţine poziţia privind numărul refugiaţilor pe care îi poate primi, adăugând că 1785 este limita fizică, dar că îşi poate îmbunătăţi capacităţile în viitor, fiind nevoie de fonduri europene.

Urmărește
404 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Primirea a 1785 refugiaţi - limita fizică pe care o avem la nivel naţional acum

Aurescu: Primirea a 1785 refugiaţi - limita fizică pe care o avem la nivel naţional acum (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Preşedintele a vorbit despre asta (cotele de refugiaţi - n.r) după reuniunea CSAT de săptămâna trecută, unde au fost prezenţi primul-ministru, miniştrii şi preşedintele. Am vorbit despre această situaţie şi poziţia expimată de preşedinte este bineînţeles valabilă. Noi nu credem că, dacă se impune un număr anume de refugiaţi, este un lucru bun. Nu credem că acesta reprezintă spiritul european, solidaritatea, un fel de solidaritate pe care o sprijinim foarte mult", a spus Aurescu, întrebat dacă România îşi menţine poziţia că poate primi doar aproximativ 1700 de refugiaţi şi în legătură cu faptul că preşedintele României a spus este nevoie de mai multe fonduri europene.

Bogdan Aurescu a făcut aceste declaraţii după întrevederea cu omologul său olandez, Bert Koenders.

Şeful diplomaţiei române a adăugat că 1785 refugiaţi este numărul maxim pe care îl poate primi România, este "limita fizică", dar acest lucru nu înseamnă că nu îşi poate îmbunătăţi capacităţile în viitor, pentru care este nevoie de fonduri europene.

"Reamintesc că în iulie deja avem 1785 de refugiaţi pe care îi vom primi în România, acesta reprezintă numărul maxim pe care îl putem primi acum, în funcţie de capacitatea la nivel naţional. E vorba despre limita fizică pe care o avem la nivel naţional acum. De aceea, menţinem această poziţie. Nu înseamnă că în viitor nu vom putea să ne îmbunătăţim capacitatea naţională de a primi mai mulţi refugiaţi. Desigur, în acest proces, de îmbunătăţire a capacităţii noastre, avem nevoie de sprijin, cu ajutorul fondurilor europene şi sprijinul Comisiei şi vedem împreună după reuniunea miniştrilor de justiţie şi de afaceri interne care sunt fondurile disponibile pentru sprijinul la nivel naţional şi pentru a vedea care este capacitatea statelor membre de a se ocupa de această criză a refugiaţilor", a menţionat Aurescu.

Ministrul de Externe olandez a precizat, la rândul său, că este încrezător că în această săptămână se va găsi o soluţie privind refugiaţii, adăugând că este importantă solidaritatea în UE şi sprijinul financiar pentru cei trimişi în alte ţări din Europa.

"Sunt încrezător că vom găsi o soluţie în această săpămână şi este important să avem solidaritate în UE, trebuie, de asemenea, să-i putem ajuta şi financiar pe cei care vor fi trimişi în alte ţări în Europa", a afirmat Bert Koenders.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după şedinţa CSAT, că, Consiliul JAI extraordinar de săptămâna viitoare, ministrul de Interne va avea un mandat "foarte asemănător" cu cel de la ultima reuniune, şi anume că "România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluţie la problema migraţiei".

"Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI. Însă, noi am vrut să discutăm ce se întâmplă şi după acest consiliu, fiindcă (...) Parlamentul European a votat o recomandare în acest sens, care, din păcate, conţine cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare, Uniunea Europeană să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar este un scenariu care, cel puţin teoretic, este posibil şi atunci am discutat ce se poate întâmpla şi în acest context. Dacă se întâmplă aşa ceva, atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. În speţă, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o soluţie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiaţi", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici