- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.12.2014, 16:05)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aurescu: România va sprijini sporirea capacităţii Ucrainei de a răspunde ameninţărilor cibernetice
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, marţi, la Bruxelles, operaţionalizarea Fondului NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice, gestionat de România prin SRI, subliniind că, din această poziţie, Bucureştiul va sprijini sporirea capacităţii Ucrainei de a răspunde noilor ameninţări.
Urmărește
310 afișări
Bogdan Aurescu (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina (NUC), principalele subiecte pe agenda întâlnirii fiind examinarea evoluţiilor privind situaţia de securitate din Ucraina, angajamentul autorităţilor ucrainene pentru continuarea reformelor democratice, precum şi analizarea stadiului implementării măsurilor NATO de sprijin pentru Ucraina, adoptate la Summit-ul Alianţei din Marea Britanie, potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Cu acest prilej, a fost adoptată o Declaraţie Comună a miniştrilor de externe ai NATO şi Ucrainei, care reiterează sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru suveranitatea şi stabilitatea Ucrainei, fiind condamnate acţiunile militare ale Rusiei în această ţară, precum şi planurile de militarizare din Marea Neagră, care au implicaţii asupra stabilităţii din regiune, precizează sursa citată.
La reuniune, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării Parteneriatului Distinctiv între NATO şi Ucraina, evidenţiind sprijinul României pentru apropierea Kievului de Alianţa Nord-Atlantică.
Totodată, el a anunţat operaţionalizarea Fondului NATO de Sprijin în domeniul Apărării Cibernetice, gestionat de România prin Serviciul Român de Informaţii, subliniind că România, în calitate de naţiune-lider, va depune toate eforturile pentru ca acest proiect să fie unul de succes, sprijinind sporirea capacităţii Ucrainei de a răspunde noilor ameninţări.
Ministrul român de Externe şi-a exprimat încrederea în eforturile Ucrainei în domeniul reformelor în vederea consolidării unui stat democratic, în care este asigurată respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, se mai arată în comunicatul MAE.
România participă în calitate de naţiune-lider, în baza unei hotărâri CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a ţărilor membre NATO, a anunţat, pe 13 septembrie, SRI.
"În contextul evenimentelor generate de tensionarea relaţiilor ruso-ucrainene şi pe fondul necesităţii Alianţei Nord-Atlantice de a-şi întări graniţa de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut şi ideea creării, pe baza contribuţiei voluntare a ţărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacităţii de apărare cibernetică a Ucrainei", a precizat SRI într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o deţine în domeniul securităţii cibernetice - apreciată atât în proiecte desfăşurate în ţara noastră, cât şi în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuţii la crearea de platforme specifice şi prin participarea activă la exerciţii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării ţării noastre, prin Serviciul Român de Informaţii, în calitate de naţiune-lider, la acest Fond.
Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor (4-5 septembrie), România şi-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de naţiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.
"Această calitate presupune definirea, de către specialiştii naţionali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerinţelor tehnice şi a arhitecturii unui sistem de protecţie a unor infrastructuri critice IT&C împotriva ameninţărilor cibernetice. De asemenea, o altă sarcină a naţiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO ca şi contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, naţiunea-lider va asigura managementul de proiect şi instruirea specialiştilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului”, se arată în comunicatul SRI.
Luna trecută, specialişti ai SRI au participat la exerciţiul NATO "Cyber Coalition 2014".
În perioada 18-20 noiembrie 2014, în Estonia, s-a desfăşurat exerciţiul NATO "Cyber Coalition 2014", cel mai complex exerciţiu multinaţional de securitate cibernetică, cu peste 670 de participanţi din zona guvernamentală şi din domeniile tehnic şi cibernetic, cu diferite responsabilităţi în cadrul Alianţei şi al naţiunilor partenere .
În calitate de autoritate naţională în domeniul cyberintelligence, Serviciul Român de Informaţii, prin intermediul Centrului Naţional Cyberint, a făcut parte din Comitetul de organizare a exerciţiului, a coordonat unul dintre scenariile acestuia şi a realizat configurarea software a infrastructurii informatice dedicate exerciţiului, a informat SRI.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Bogdan Aurescu şi Bogdan Mănoiu primesc grad diplomatic de ambasador - decrete prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate