Aurescu: Sprijinim consolidarea mecanismului Schengen, fără a afecta aderarea României

Publicat: 17 05. 2011, 17:59
Actualizat: 17 05. 2012, 05:30

Acest mesaj a fost transmis, marţi, de secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu în cadrul unei întâlniri cu secretarul de stat parlamentar în Ministerul federal de interne german Ole Schroder, aflat în vizită în România, potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cei doi au discutat în principal despre perspectivele procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, revizuirea mecanismului Schengen, cooperarea pentru crearea Sistemului Comun European de Azil şi evoluţiile în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în perspectiva raportului Comisiei Europene din vară.

„Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea părţii române faţă de abordarea constructivă a Germaniei referitoare la aderarea României la Schengen şi a subliniat angajamentul autorităţilor române pentru asumarea cu responsabilitate a protecţiei frontierei externe a Uniunii. În acest sens, a menţionat că România acţionează deja ca stat membru preocupat de consolidarea spaţiului Schengen şi de securitatea frontierelor externe ale UE, inclusiv prin gestionarea sistemului integrat de date Schengen (SIS) şi prin participarea activă la operaţiunile FRONTEX”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul mai arată că Bogdan Aurescu a exprimat „sprijinul părţii române pentru propunerea germană de consolidare a mecanismului Schengen, insistând asupra faptului că aceste demersuri nu trebuie să afecteze aderarea României la spaţiul Schengen şi nici să genereze condiţionalităţi suplimentare pentru România în procesul de aderare”.

Totodată, Bogdan Aurescu a arătat că nu există legături de ordin juridic între aderarea la Schengen şi MCV.

Oficialul român a menţionat de asemenea eforturile părţii române privind controlul migraţiei ilegale în regiune şi cooperarea existentă în acest sens cu Republica Moldova pentru implementarea proiectului Centrului Comun de Contact de la Galaţi, iniţiativă complementară activităţii Centrului SECI de la Bucureşti.

Aurescu a menţionat de asemenea că România deţine expertiza Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara, destinat persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională.

La rândul său, secretarul de stat Ole Schroder a reiterat importanţa respectării de către statele membre în spaţiul Schengen a obligaţiilor care le revin şi a subliniat preocuparea Germaniei pentru consolidarea spaţiului Schengen, întărirea securităţii frontierelor externe ale UE şi gestionarea fluxurilor migratorii. El a menţionat de asemenea eforturile părţii germane în ceea ce priveşte primirea unui număr important de solicitanţi de azil.

Secretarul de stat în Ministerul german de Interne Ole Schroder a declarat, luni, că ţara sa sprijină din toate puterile România în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, dar a adăugat că nu există niciun rabat de la aplicarea criteriilor de aderare care să fie motivat de prietenia dintre cele două state.

De altfel, oficialul german a spus că a avut la Bucureşti întâlniri în care a discutat despre obligaţiile ce rezultă din aderarea la Schengen.

„Am abordat şi chestiunea sprijinului acordat de către Germania. Noi, Republica Federală Germania, sprijinim din toate puterile românii. Pe de altă parte, am spus foarte sincer că nu există un rabat motivat de prietenia dintre ţările noastre, din contră, condiţiile, criteriile pentru aderarea Schengen sunt unele sine qua non. Bineînţeles că printre ele se află şi combaterea corupţiei”, a spus Ole Schroder.

Referindu-se la combaterea corupţiei, oficialul german a spus că este chiar „o premisă importantă pentru a deveni ţară membră a spaţiului Schengen”.

„Cred că este foarte important ce se va spune în raportul privind MCV care va fi publicat în iulie”, a mai spus Schroder.