Aurescu: Strategia Dunării este un proiect care are toate şansele să devină unul de succes

Publicat: 30 05. 2011, 15:00
Actualizat: 30 05. 2012, 05:30

Aurescu a declarat, luni, la conferinţa „Spaţiul Dunărean – istorie şi devenire”, organizată de Institutul de Studii Internaţionale (ISI) din cadrul Facultăţii de Istorie-Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, că această strategie vine la momentul oportun, fiind „un vector de progres al cooperării regionale”.

„Strategia Dunării este un proiect care are toate şansele să devină unul de succes din punctul de vedere al implementării unor politici de dezvoltare regională, dar şi ca proiect politic şi al dezvoltării contactelor interumane şi culturale într-o regiune bogată din punctul de vedere al specificităţilor culturale. Strategia Dunării vine la momentul oportun, pentru că poate reprezenta un vector de progres al cooperării regionale, cu obiective măsurabile. Depinde numai de noi cum transformăm această oportunitate în beneficii concrete”, a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, România ar putea identifica o serie de proiecte în cadrul Strategiei Dunării, care vizează modernizarea infrastructurii de transport prin crearea unor sisteme internodale sau de îmbunătăţire a navigaţiei.

„Va trebui să acordăm atenţie ecosistemelor şi habitatelor naturale şi economiei verzi. O modalitate de valorificare a potenţialului regiunii Dunării este şi parteneriatul dintre comunităţile locale, dintre public, privat şi societatea civilă”, a spus Bogdan Aurescu.

Strategia Dunării va fi aprobată de Consiliul European în 24 iunie.