Aurescu: UE aşteaptă un efort al Republicii Moldova în direcţia întăririi instituţiilor statului de drept

UE aşteaptă de la Chişinău un "efort consecvent" în direcţia consolidării parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi întăririi instituţiilor statului de drept, a declarat, luni, la reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, ministrul Bogdan Aurescu.

Urmărește
117 afișări
Imaginea articolului Aurescu: UE aşteaptă un efort al Republicii Moldova în direcţia întăririi instituţiilor statului de drept

Aurescu: UE aşteaptă un efort al Republicii Moldova în direcţia întăririi instituţiilor statului de drept (Imagine: Mediafax Foto / Marius Dumbraveanu)

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a co-prezidat, luni, alături de secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez Harlem Desir, cea de-a zecea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).

La reuniune, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, în calitate de invitat principal, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.

Reuniunea a avut loc la mai puţin de o lună de la formarea noului Guvern de la Chişinău, "într-un moment de interes sporit al partenerilor europeni cu privire la priorităţile de acţiune ale Republicii Moldova în ceeea ce priveşte agenda europeană şi procesul de reforme", precizează MAE.

Discuţiile s-au axat pe analizarea stadiului de implementare a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber-schimb (DCFTA), la 6 luni de la lansarea acestui proces de către autorităţile de la Chişinău.

Totodată, au fost exprimate aşteptările europene legate de necesitatea continuării în ritm susţinut, de către autorităţile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie: reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei sau îmbunătăţirea mediului de afaceri.

"În perioada următoare, efortul principal va trebui să fie cel al implementării Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Aceasta este de fapt condiţia de bază ca Republica Moldova, cetăţenii ei, să poată simţi din plin beneficiile aduse de procesul apropierii de Uniunea Europeană. Aşteptăm un efort consecvent al Chişinăului în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi întăririi instituţiilor statului de drept", a declarat, la reuniune, şeful diplomaţiei române, citat în comunicat.

Aurescu a subliniat că din partea UE există "toată determinarea politică" de a merge pe acest drum, "la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova".

De asemenea, ministrul român s-a referit la perspectivele de soluţionare a dosarului transnistrean, inclusiv în contextul apropierii Republicii Moldova de UE.

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici