„#PSD este singurul partid care a luat măsuri drastice împotriva tăierilor ilegale de păduri!
? Radarul Pădurilor.
? Sistemul #112 pentru transportul de lemn.
? Un nou #CodSilvic.
? O nouă Lege a contravenţiilor silvice cu amenzi uriaşe pentru tăierile ilegale şi pentru transportul de lemn taiat ilegal (inclusiv confiscarea mijlocului de transport care transporta lemn taiat illegal).
? Preluarea în pază a tuturor suprafeţelor de pădure din România rămase nepăzite, indiferent de forma de proprietate şi indiferent dacă este sau nu cunoscut proprietarul, precum şi suportarea de la bugetul de stat a contravalorii acesteia pentru suprafeţele de pădure mai mici de 30 ha.
? Am acordat compensaţii financiare pentru proprietarii de păduri aflate în #ariiprotejate, unde există restricţii în recoltarea lemnului. Am corectat o mare nedreptate făcută proprietarilor de păduri din zonele protejate, care sunt obligaţi prin lege să nu-şi valorifice propriul bun.
? Am asigurat, cu prioritate, #lemnuldefoc pentru populaţie. Hotărârea se referă la vânzarea directă, fără intermediari, a lemnului de foc către populaţie şi unităţile de interes public local (şcoli, grădiniţe, instituţii etc.) din pădurile proprietate publică.
? Am simplificat procedurile care facilitează #accesul cetăţenilor la lemnul din propriile păduri şi din vegetaţia din afara fondului forestier.
? Am demarat şi finanţat din Fondul pentru Mediu programul de identificare şi punere sub protecţie a #pădurilorvirgine şi cvasivirgine prin includerea lor în Catalogul naţional al pădurilor virgine.
? Am modificat Statutul personalului silvic, prin care i-am ajutat pe #pădurari să lupte eficient şi fără să-şi mai pună viaţa în pericol cu hoţii de lemne şi/sau braconieri.
↘ Ce a făcut #PNL?”, arată postarea social-democraţilor, luni pe pagina de Facebook a PSD.
Comisia Europeană a transmis că a activat, miercurea trecutp, procedura de infringement pentru ţara noastră, din cauza legislaţiei defectuoase care nu permite gestionarea şi verificarea de către autorităţile române a cantităţilor mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României.
Astfel, CE a decis să transmită României o scrisoare de punere în întârziere. Ţara noastră are „un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie”.
În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.