- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.12.2012, 20:51)
- Cristian Fierbinteanu
Autoritatea Electorală Permanentă: Observatorii internaţionali s-au interesat cu privire la validarea mandatelor de parlamentar
Conducerea AEP s-a întâlnit, sâmbătă, cu reprezentanţii observatorilor internaţionali la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din România, care s-au interesat cu privire la procedura de validare a mandatelor de deputat şi senator şi la reglementările privind finanţarea campaniei electorale.
Urmărește
651 afișări
Autoritatea Electorală Permanentă: Observatorii internaţionali s-au interesat cu privire la validarea mandatelor de parlamentar (Imagine: Alin Matei / MediafaxFoto)
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente(AEP), Ana Maria Pătru şi Dan Vlaicu, vicepreşedinte al AEP, s-au întâlnit sâmbătă cu reprezentanţii instituţiilor omoloage AEP din Canada, Coreea de Sud, Letonia, Georgia, Bosnia Herţegovina şi Republica Moldova, informează AEP.
Întrevederea cu oficialii străini, acreditaţi ca observatori internaţionali la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 9 decembrie 2012, a avut ca scop informarea acestora cu privire la aspectele tehnice ale sistemului electoral din România. Vizita face parte dintr-un program organizat de AEP în scopul consolidării relaţiilor de colaborare instituţională şi realizării unui schimb de expertiză în domeniul electoral. Vizita include întâlniri cu reprezentanţi ai AEP, dar şi cu membrii Biroului Electoral Central (BEC) şi reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Preşedintele AEP şi-a exprimat speranţa că această vizită este "începutul unei colaborări fructuoase". Pătru i-a informat pe oficialii străini cu privire la rolul Autorităţii Electorale Permanente în procesul electoral din România şi a arătat că AEP, "deşi este o instituţie destul de tânără, şi-a câştigat prin activitatea sa o poziţie de referinţă printre instituţiile statului român".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Începe cel mai mare pelerinaj din lume: 400 de milioane de hinduşi sunt aşteptaţi
-
Ucraina oferă ajutor pentru stingerea incendiilor devastatoare din Los Angeles
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
"Suntem aproape de a finaliza două dintre proiectele noastre ambiţioase: implementarea Registrului Electoral şi schimbarea legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Totodată, AEP a elaborat proiectul unui Cod electoral care a fost deja transmis Parlamentului şi a fost supus dezbaterii publice", a arătat Pătru în prezentarea proiectele AEP.
La rândul său, Dan Vlaicu, vicepreşedinte al AEP, a remarcat că e foarte important că au venit observatori din toate colţurile lumii. "E o ocazie foarte bună să observaţi procesul de votare. Mergeţi în secţiile de vot să observaţi cum funcţionează sistemul nostru electoral", i-a îndemnat vicepreşedintele AEP.
Oficialilor străini li s-a pus la dispoziţie legislaţia electorală românească tradusă în limbi de circulaţie internaţională. În cadrul întrevederii, Cristian Leahu, directorul Direcţiei Legislaţie şi relaţia cu Parlamentul, a făcut o prezentare a aspectelor tehnice ale sistemului electoral românesc şi ale organizării alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012.
De asemenea, Gabriel Saucă, directorul Direcţiei Informatică a AEP, a făcut o prezentare a reglementărilor privind procesul de centralizare a rezultatelor alegerilor şi cel de repartizare a mandatelor de deputat şi senator.
Reprezentanţii autorităţilor electorale din Canada, Coreea de Sud, Letonia, Georgia, Bosnia Herţegovina şi Republica Moldova au fost informaţi cu privire la atribuţiile AEP şi ale BEC în procesul electoral din România. Oficialii străini s-au interesat cu privire la procedura de validarea mandatelor de deputat şi senator şi la reglementările privind finanţarea campaniei electorale.
Din delegaţia oficialilor străini au făcut parte Chris Rodgers (Elections Canada), Sung Won Hwang, Su Jin Nam şi Hee Eun Lee (Comisia Electorală Naţională din Coreea de Sud), Karlis Kamradzis şi Ritvars Eglajs (Comisia Electorală Centrală din Letonia), Irakli Khorbaladze şi Keteva Janelidze (Comisia Electorală Centrală din Georgia), Irena Hadziabdic, Stjepan Mikic şi Branko Petric (Comisia Electorală Centrală din Bosnia Herţegovina), Andrei Volentir, Ştefan Creangă, Eduard Răducan şi Rodica Sîrbu (Comisia Electorală Centrală Moldova).
Din partea AEP au participat, de asemnea, Gheorghe Onogea, director general al Departamentului de control al finaţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, Iulian Ivan, director al Direcţiei Îndrumare, Control şi coordonare a fililalelor, Denisa Marcu, director al Direcţiei studii, documentare şi monitorizarea procesului electoral, Bogdan Popescu, şeful Serviciului relaţii externe, Octavian Onogea şeful Serviciului alocare subvenţii.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe