Autorizaţiile de construcţie ar putea fi emise unde nu a fost aprobat planul urbanistic zonal. Ce partid a depus proiectul

Marcel Ciolacu şi alţi parlamentari PSD au depus un proiect care prevede că primăriile pot emite autorizaţii de construcţie în zonele în care nu există plan urbanistic zonal. Proprietarii vor fi obligaţi să ceară o autorizaţie, acolo unde nu este PUZ, în patru ani de la intrarea în vigoare a legii.

Urmărește
2419 afișări
Imaginea articolului Autorizaţiile de construcţie ar putea fi emise unde nu a fost aprobat planul urbanistic zonal. Ce partid a depus proiectul

Proiect: Autorizaţiile de construcţie pot fi emise unde nu a fost aprobat planul urbanistic zonal

Un proiect de lege depus de şapte parlamentari PSD, inclusiv şeful interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, prevede ca autorizaţia de construcţie să poată fi emisă şi în situaţia în care primăriile nu au aprobat un plan urbanistic zonal.

Proiectul completează Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi articolul 47, indice 1 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Autorizaţia de construire se emite în baza "documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii în temeiul şi cu respectarea prevederilor documentaţiilor de urbanism".

Parlamentarii PSD vor să introducă o excepţie pentru ca autorizaţia de construire să fie eliberată şi fără aprobarea de către primării a documentaţiei de amenajare a teritoriului şi de urbanism: "construirea de locuinţe, în situaţia în care autorităţile locale nu au aprobat planul urbanistic zonal — PUZ, în zonele pentru care există reglementări privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor, cuprinse în Regulamentul local de urbanism R.L.U., astfel cum este reglementat la art. 31 2 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul".

De asemenea, pentru prima cerere de eliberare a unei autorizaţii de construire într-o zonă în care nu există plan urbanistic zonal ar urma să se constituie şi cererea de aprobare a planului urbanistic. Consiliul local ar urma astfel să aprobe PUZ-ul.

Conform propunerii, în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a prevederilor legislative, proprietarii construcţiilor care nu au autorizaţii într-o zonă în care nu există plan urbanistic zonal au obligaţia de a solicita o autorizaţie de construcţie.

Propunerea legislativă prevede şi măsuri de control şi sancţionare în cazul în care constructorul încalcă autorizaţia.

”Organul de control care a sancţionat contravenţional fapta de a se executa lucrări de construcţii cu încălcarea autorizaţiei de construire, pe lângă oprirea executării lucrărilor, are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare pentru încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei. În situaţia în care organul de control a sancţionat contravenţional fapta de a se executa lucrări de construcţii fără autorizaţie, autoritatea administraţiei publice competentă să emită autorizaţia de construire/desfiinţare are obligaţia de a analiza modul în care construcţia corespunde reglementărilor din documentaţiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând să dispună, menţinerea sau desfiinţarea construcţiilor realizate fără autorizaţie. În situaţia în care construcţia realizată fără autorizaţie de construire întruneşte condiţiile urbanistice generale, autoritatea administraţiei publice locale competente procedează la emiterea unei autorizaţii de construire", conform actului normativ.

Iniţiatorii argumentează că proiectul este necesar deoarece s-au constatat cazuri în care, din lipsa unor planuri urbanistice zonale, au existat familii care nu au putut obţine autorizaţie de construcţie.

"Privitor la autorizarea executării de lucrări în ceea ce priveşte conformitatea cu reglementările de urbanism existente, la momentul actual nu există o distingere între gradele ierarhice ale documentelor de urbanism reglementate de lege incidente în cadrul acestui proces, situaţie care teoretic implică relevanţa oricăror documente de urbanism în vigoare conform legii(...) legiuitorul a avut deja în vedere o diferenţiere între imobilele construite cu bună-credinţă şi cele edificate prin rea-credinţă prin legiferarea căii de intrare în legalitate a imobilelor edificate cu bună-credinţă de particulari cu respectarea exigenţelor de urbanism incidente în acea zonă, astfel fiind rezolvate posibile situaţii sociale problematice determinate de demolarea unui imobil care deja nu reprezintă un pericol pentru disciplina în construcţii dat fiind că au fost respectate cerinţele de urbanism în mod benevol fără vreo constrângere legală/măsură punitivă, însă aplicarea acesteia viciată a atras repercusiuni injuste particularilor.", se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul este înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici