Autorul articolului din "Nature" despre Ponta: Nu avem niciun dubiu privind plagiatul

Autorul articolului publicat în revista "Nature" în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, Quirin Schiermeier, a declarat că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părţi semnificative din teza de doctorat din alte cărţi, plagiatul fiind confirmat de mai mulţi experţi.

Urmărește
1601 afișări
Imaginea articolului Autorul articolului din "Nature" despre Ponta: Nu avem niciun dubiu privind plagiatul

Autorul articolului din "Nature" despre Ponta: Nu avem niciun dubiu privind plagiatul (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Articolul publicat de mine are la bază documente primite de Nature.com în urmă cu o săptămână. Aceste documente conţineau informaţii potrivit cărora părţi semnificative ale tezei de doctorat a domnului Victor Ponta erau copiate din alte cărţi fără citarea corectă", a declarat Quirin Schiermeier, citat de gandul.info.

Autorul articolului mai susţine că a consultat atât teza de doctorat din 2003 a lui Victor Ponta, cât şi cele trei cărţi despre care se crede ca au fost plagiate. "Am avut la dispoziţie teza de doctorat, dar şi cărţile din care s-a copiat. Aceste documente le-am comparat eu personal, dar ele au fost verificate şi de mai multi experţi independenţi", a precizat Quirin Schiermeier.

Întrebat dacă este convins dincolo de orice dubiu că teza de doctorat a premierului Ponta este un plagiat, Quirin Schiermeier a declarat pentru "Gândul" ca nu are niciun dubiu. "Nu am niciun dubiu privind plagiatul care a fost confirmat de experţii pe care i-am nominalizat în articol", a mai declarat Quirin Schiermeier.

Acuzat în revista "Nature" că şi-a plagiat teza de doctorat despre Curtea Penală Internaţională, premierul Victor Ponta a descris publicaţia drept "cea în care dă interviuri Funeriu".

"Nature" este însă unul dintre cele mai prestigioase jurnale ştiinţifice din lume, în care sunt publicate rezultatele unor cercetări din domenii extrem de variate, de la fizică la medicină, precizează "Gândul".

Cu sediul în Marea Britanie şi fondat în 1869, săptămânalul Nature are acum redacţii în toată lumea. În 2010, a fost numit cel mai citat jurnal ştiinţific interdisciplinar din lume (potrivit Journal Citation Report - Science Edition).

Pentru cercetători şi mediul academic (publicul-ţintă al revistei), a fi publicat în "Nature" este o chestiune de prestigiu, de recunoaştere a muncii lor.

Pe lângă componenţa ştiinţifică, de prezentare a celor mai importante descoperiri din diferite domenii, "Nature" publică şi ştiri şi comentarii. Politica nu este străină reputatului jurnal, care l-a susţinut pe Barack Obama în timpul campaniei prezidenţiale americane din 2008.

"Nature" nu scrie pentru prima dată despre un politician acuzat de plagiat. A mai scris, de exemplu, şi în 2011, când ministrul german al Apărării de la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat în domeniul dreptului.

Pe de altă parte, numele "Nature" a fost implicat el însuşi în scandaluri de fraudă ştiinţifică. S-a descoperit că, în intervalul 2000-2001, în paginile Nature au fost publicate cinci lucrări falsificate.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

"Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia", a spus Ponta.

El a spus că nu ştie care este sancţiunea pentru o astfel de greşeală şi a precizat că va întreba comisia de specialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici