- Home
- Politic
- (17.09.2020, 11:52)
- Eduard Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul Poporului, raport la 6 luni de urgenţă şi alertă în România: Cea mai lungă perioadă de restricţii din UE şi măsuri mai drastice decât celelalte ţări | DOCUMENT
- S-au împlinit 6 luni de urgenţă şi alertă în România
- Un raport al Avocatului Poporului arată că au fost luate cele mai drastice măsuri din UE
- România înregistrează cea mai lungă perioadă de restricţii dintre statele membre UE
Urmărește
5692 afișări
Se fac şase luni de când viaţa ta s-a schimbat. După două luni de urgenţă (perioada 16 martie-14 mai), România a trecut la jumătatea lunii mai la starea de alertă, care va continua cel puţin până pe 14 octombrie. Pe 15 septembrie am intrat, practic, în cea de-a cincea lună de stare de alertă, intrând în vigoare cea de-a patra prelungire a acesteia.
Într-un bilanţ întocmit în perioada 16 martie-10 septembrie, Avocatul Poporului, Renate Weber, arată că în ţară noastră au fost luate cele mai drastice măsuri în sensul restrângerii unor drepturi şi libertăţi, cu menţiunea că unele dintre ele au fost benefice pentru răspândirea virusului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
De asemenea, a fost cea mai lungă perioadă de restricţii dintre ţările membre UE şi aplicate cele mai multe amenzi - 310.000 amenzi în valoare de 120 milioane de euro, date doar în perioada stării de urgenţă şi declarate, ulterior, neconstituţionale.
Avocatul Poporului spune că România „este singura ţară din UE în care au fost internate obligatoriu şi pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome”. Atât recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cât şi ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Infecţioase sunt de a izola la domiciliu persoanele infectate cu Covid-19, dar care nu prezintă simptome.
„O parte a acestor măsuri au fost benefice, în sensul în care s-a împiedicat răspândirea comunitară a virusului”, admite Renate Weber în documentul publicat. Cu toate acestea, România a impus măsuri drastice de restricţionare a drepturilor şi libertăţilor, deşi nu a fost lovită de pandemia de coronavirus la fel de grav ca state europene precum Marea Britanie, Italia, Spania, Germania sau Franţa, consideră instituţia.
Din documentul citat rezultă că următoarele drepturi fundamentale au fost afectate sau restricţionate de România, în perioada pandemiei, conform decretelor prezidenţiale din perioada stării de urgenţă:
- dreptul la liberă circulaţie;
- dreptul la respectarea vieţii private şi de familie;
- inviolabilitatea domiciliului;
- dreptul la educaţie;
- libertatea de întrunire şi de asociere;
- dreptul la ocrotirea proprietăţii private;
- dreptul la grevă;
- libertatea economică.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe