Baconschi a abordat problema vizelor pentru Canada în întâlnirile pe care le-a avut la Ottawa

Ministrul de Externe Teodor Baconschi s-a declarat încrezător, la întâlnirea, de la Ottawa, cu omologul canadian, că în perioada următoare vor fi înregistrate progrese în procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români, el discutând pe această temă şi cu ministrul canadian pentru imigraţie.

2 afișări

Turneul în Canada al şefului diplomaţiei române a continuat joi, la Ottawa, unde ministrul Teodor Baconschi a avut întrevederi cu înalţi oficiali guvernamentali, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de MAE.

La întâlnirea cu omologul canadian, Lawrence Cannon, au fost abordate aspecte privind relaţia bilaterală, cu un accent asupra agendei politice viitoare, a cadrului juridic bilateral şi a oportunităţilor de afaceri.

"Relaţiile româno-canadiene au un important potenţial de creştere. Comunitatea română contribuie la prosperitatea Canadei şi sunt încrezător că în perioada următoare vom înregistra progrese şi în ceea ce priveşte procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români", a afirmat ministrul Baconschi, potrivit comunicatului.

Cei doi miniştri au avut, totodată, un schimb de opinii asupra situaţiei internaţionale, referindu-se la contribuţia comună, la securitatea şi stabilitatea Afganistanului, precum şi la evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Libia. Demnitarii s-au pronunţat pentru un rol sporit al NATO în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse în baza Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU, fiind de acord că prin acţiunile întreprinse împotriva propriului popor regimul lui Gaddafi s-a pus în ilegalitate şi va trebui să răspundă internaţional.

În cursul aceleiaşi zile, şeful diplomaţiei române a avut o întâlnire şi cu ministrul canadian al apărării, Peter MacKay. Au fost abordate aspecte legate de cooperarea româno-canadiană în cadrul NATO, precum şi în alte organizaţii internaţionale, remarcându-se o foarte bună convergenţă de opinii.

Potrivit MAE, ministrul canadian a adresat mulţumiri pentru contribuţia de excepţie a României într-una dintre cele mai periculoase zone din Afganistan.

"România şi-a mărit participarea în Afganistan: avem circa 1800 de soldaţi şi vom rămâne acolo atât timp cât va fi necesar, pentru garantarea tranziţiei", a declarat ministrul Baconschi.

Cei doi înalţi demnitari au abordat şi problematica locului şi rolului NATO în cadrul acţiunii internaţionale din Libia.

Şeful diplomaţiei române a avut o întrevedere de lucru şi cu ministrul pentru cetăţenie şi imigraţie, Jason Kenney. Cu acest prilej, au fost abordate stadiul şi perspectivele eliminării regimului de vize pentru cetăţenii români. Ministrul român a luat notă de măsurile pe care le au în vedere autorităţile canadiene pentru asigurarea unui tratament egal şi corespunzător cetăţenilor europeni care doresc să călătorească sau să se stabilească în Canada.

"Aici trăieşte o comunitate importantă de cetăţeni româno-canadieni, bine integraţi, cu un nivel de educaţie ridicat, care reprezintă o punte de legătură între ţările noastre. Cetăţenii români au aspiraţia legitimă, pe care guvernul nostru o sprijină cu tărie, să beneficieze de acelaşi regim al călătoriilor în Canada ca şi ceilalţi cetăţeni europeni", a declarat şeful diplomaţiei române.

În încheierea vizitei la Ottawa, ministrul Baconschi s-a întâlnit cu comunitatea română din Ontario şi Quebec. "Ne aflăm în pragul unui nou ciclu istoric. Tranziţia ne-a adus un aranjament politic nesatisfăcător, şi încă necorespunzător statutului nostru de membru NATO şi UE", a declarat ministrul de Externe.

Conform comunicatului MAE, Teodor Baconschi a prezentat proiectul legii votului prin corespondenţă, îndemnându-i să se implice civic în destinul României. "Prin vot, veţi rescrie contractul politic care vă leagă de corpul politic al naţiunii noastre. Votul vă permite să contaţi şi să influenţaţi în bine mersul lucrurilor", a mai spus ministrul Baconschi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici