Baconschi a discutat cu oficialii ungari despre problemele minorităţii româneşti din Ungaria

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a subliniat, la întâlnirea cu omologul ungar, că România acordă o atenţie deosebită soluţionării problemelor minorităţii româneşti din Ungaria, apreciind faptul că noua Constituţie a ţării deschide perspectiva reprezentării parlamentare a minorităţii române.

Urmărește
8 afișări

Ministrul Baconschi a făcut, joi, o vizită în Ungaria, la invitaţia omologului Janos Martonyi.

Potrivit unui comunicat al MAE, abordând problemele minorităţii româneşti din Ungaria, ministrul Teodor Baconschi a subliniat că România acordă o atenţie deosebită soluţionării acestora. El a exprimat satisfacţie pentru faptul că noua Constituţie a Ungariei deschide perspectiva reprezentării parlamentare a minorităţii române.

"În context, a evocat problema etno-business-ului, apreciind că este necesar ca autorităţile ungare să se implice mai activ pentru combaterea fenomenului", precizează sursa citată.

Referitor la situaţia Bisericii Ortodoxe a Românilor din Ungaria, ministrul Baconschi a mulţumit autorităţilor ungare pentru receptivitatea la solicitarea părţii române de acordare a statutului de biserică istorică, ca o recunoaştere a rolului acesteia la dezvoltarea dialogului inter-confesional şi armonizarea convieţuirii interetnice, menţionează comunicatul MAE.

În convorbirile cu ministrul Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a fost apreciat totodată stadiul excelent al relaţiilor bilaterale şi al cooperării în plan european şi internaţional, în contextul Parteneriatului Strategic româno-ungar.

"Parteneriatul strategic a fost încheiat cu patru ani înainte de aderarea României la UE. Astăzi, la patru ani după aderare, este momentul revigorării şi aprofundării acestuia, în acord cu statutul ţării noastre", a declarat ministrul Baconschi, potrivit MAE.

Părţile au convenit organizarea celei de-a cincea şedinţe comune de Guvern româno-ungare în toamna acestui an, "în baza unei agende substanţiale, care să genereze proiecte concrete, în domenii precum infrastructura energetică şi de transport, punerea în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, minorităţi naţionale şi afaceri interne".

Cei doi oficiali au discutat modalităţile concrete de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor româneşti în Ungaria, confirmându-se trendul pozitiv al acestora, se mai arată în comunicat.

De asemenea, ministrul român de Externe a felicitat Preşedinţia ungară a UE şi a adresat mulţumiri pentru sprijinul constant şi colaborarea excelentă pe perioada Preşedinţiei ungare.

Partea ungară a reconfirmat sprijinul pentru atingerea obiectivului României de aderare la Spaţiul Schengen în 2011, evidenţiind că nu sunt acceptabile niciun fel de condiţii suplimentare sau legături artificiale cu alte subiecte, precum procesul de revizuire a mecanismului Schengen.

Referitor la priorităţile europene, cei doi miniştri au evaluat obiectivele comune în cadrul agendei UE, concentrându-se asupra Strategiei UE pentru regiunea dunăreană, proiectelor energetice comune şi viitorului buget UE.

În context, şefii diplomaţiilor de la Budapesta şi Bucureşti au reconfirmat angajamentul celor două ţări pentru implementarea proiectelor comune vizând interconectarea reţelelor de energie şi transporturi şi concretizarea proiectelor energetice Nabucco şi AGRI.

Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul României pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene şi pentru modul în care Preşedinţia ungară doreşte să promoveze aderarea Croaţiei.

Cei doi demnitari au exprimat susţinerea pentru iniţiativele regionale ale UE destinate Vecinătăţii Estice, în special ale Parteneriatului Estic. În acest context, ministrul român al Afacerilor Externe a evidenţiat progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul său către UE.

Alte subiecte abordate au vizat evenimentele recente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, ca aliaţi, România şi Republica Ungară având un interes comun pentru evoluţia democratică şi stabilă a regiunii.

Vizita în Ungaria a prilejuit primirea ministrului Baconschi la preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, fiind abordate teme de interes aflate pe agenda europeană, precum Strategia Dunării, Strategia UE pentru romi, finalizarea negocierilor de aderare a Croaţiei la UE şi aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Cele două părţi au subliniat importanţa asigurării condiţiilor pentru ca minorităţile română, respectiv maghiară, din cele două state să aibă acces la educaţie în limba maternă", precizează comunicatul MAE.

De asemenea, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Zsolt Semjen, au fost discutate aspecte legate de cooperarea regională, respectiv extinderea interconectărilor energetice şi de transporturi pe axa nord-sud şi a avut loc un schimb de opinii asupra situaţiei interne din cele două ţări, cu accent asupra perspectivelor de creştere economică în perioada următoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici