Baconschi a discutat cu reprezentanţii guvernelor din Arabia Saudită, EAU şi Kuweit despre cooperare

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, i-a primit, marţi, pe reprezentanţii ministeriali din domeniul Comerţului din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, cu care a discutat despre consolidarea relaţiilor economice ale acestor ţări cu România.

Urmărește
4 afișări

Ministrul Baconschi l-a primit pe Abdallah Al-Hamoudi, ministrul adjunct pentru Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Comerţului şi Industriei din Arabia Saudită, a anunţat MAE.

Şeful diplomaţiei române i-a transmis acestuia că în cursul anului contactele politico-diplomatice bilaterale vor oferi oportunitatea evaluării stadiului raporturilor dintre cele două ţări. De asemenea, vor fi explorate modalităţile de consolidare a relaţiilor în domenii de interes reciproc precum agricultură, energie, infrastructură, IT şi turism.

Totodată, Baconschi a arătat că România şi ţările din zona Golfului îşi pot redinamiza relaţiile economice "construind pe fundamentul tradiţiei îndelungate şi a contactelor existente".

Ministrul Baconschi i-a transmis de asemenea oficialului saudit că Arabia Saudită ar trebui să folosească oportunităţile de afaceri deschise în România pentru a amplifica volumul schimburilor comerciale. "În context, a menţionat că Forumul economic de la Bucureşti trebuie perceput ca o platformă importantă pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare şi maximizare a raporturilor noastre comerciale şi de afaceri", se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul s-a întâlnit de asemenea cu şeica Lubna al-Qasimi, ministrul pentru Comerţ Exterior din Emiratele Arabe Unite. Baconschi i-a transmis acesteia că una din priorităţile României este de a dezvolta relaţiile cu ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului, interes care întruneşte acordul tuturor forţelor politice.

Ministrul a evocat evoluţia pozitivă a relaţiilor economice bilaterale pe anul 2010, care reprezintă un puternic semnal privind interesul comunităţilor de afaceri de identifica noi domenii de cooperare.

Şeful diplomaţiei române a mai precizat că este necesar ca proiectele discutate şi convenite în cadrul Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului – România de comunităţile de afaceri din cele două ţări să fie dublate de continuarea sprijinului guvernamental şi încurajarea mediului de afaceri de a materializa proiectele promiţătoare identificate în timpul Forumului.

Baconschi l-a primit de asemenea pe Ahmad Rashed Al-Haroun, ministrul Comerţului şi Industriei din Kuweit. Şeful diplomaţiei române a reafirmat determinarea părţii române de a consolida raporturile politice şi economice cu statele arabe din Golf şi în particular cu Statul Kuweit.

Ministrul a afirmat că ambele părţi trebuie să folosească şansa oferită de prezenţa delegaţiei kuweitiene la Bucureşti, în scopul de a merge dincolo de discursuri. "Ne cunoaştem în virtutea unei îndelungi cooperări, am identificat domeniile prioritare şi oportunităţile de afaceri, este timpul să ne concentrăm pe proiecte pragmatice", a spus ministrul Baconschi, a precizat MAE adăugând că şeful diplomaţiei de la Bucureşti a dorit astfel să transmită şi un mesaj de încurajare a comunităţilor de afaceri pentru a amplifica schimburile comerciale.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat evoluţia pozitivă a volumului schimburilor comerciale bilaterale, care reflectă interesul comunităţilor de afaceri din cele două ţări de a lucra împreună. El a menţionat totodată că există potenţial încă neexploatat pentru intensificarea contactelor dintre operatorii economici din cele două ţări, România putând oferi o pleiadă de oportunităţi de investiţii în domenii de interes pentru Kuweit, cum ar fi agricultura, sectorul imobiliar, infrastructura, energia, domeniile bancar şi turismul.

Ministrul afacerilor externe a apreciat deschiderea Kuweitului şi interacţiunea pozitivă atunci când este vorba de oportunităţi de afaceri în străinătate şi a apreciat că cele două ţări ar trebui să acţioneze împreună pentru a face faţă provocărilor globale actuale, mai precizează Ministerul de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici