Baconschi a discutat în Canada despre Acordul în domeniul securităţii sociale

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a discutat, la Ottawa, despre Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Canada, ratificat de Parlamentul de la Bucureşti şi care se află actualmente pe agenda Parlamentului canadian, informează MAE.

12 afișări

Acordul de securitate socială între România şi Canada a fost semnat, în septembrie 2009, de secretarul de stat Bogdan Aurescu şi de Janice Charette, ministrul adjunct al Departamentului de Resurse Umane şi Dezvoltarea Competenţelor din Canada. MAE anunţa, la acel moment că, prin acest acord se va putea pune în aplicare principiul totalizării perioadelor de asigurare pe care o persoană le-a avut în România şi în Canada, în sensul că perioadele lucrate în cele două state vor fi însumate în momentul calculării pensiei, evitându-se astfel riscul neîndeplinirii condiţiei de a avea, pentru a beneficia de pensie, o perioadă minimă de contribuţii într-un singur sistem de securitate socială, condiţie care s-ar aplica în lipsa acestui Acord.

Acordul conţine prevederi referitoare la lucrătorii detaşaţi, care timp de 36 luni, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade cu încă 24 luni, pot să efectueze plata contribuţiilor numai în sistemul de securitate socială al statului trimiţător. În privinţa persoanelor care desfăşoară activităţi independente în unul dintre cele două state sau în ambele state, acestea vor putea rămâne, în privinţa contribuţiilor pentru pensii, numai sub incidenţa sistemului de securitate socială al statului în care îşi au rezidenţa.

Pe de altă parte, MAE a anunţat, joi, că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a aflat, în cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale în Canada, la Ottawa, pentru întrevederi cu oficialităţile federale, delegaţia română fiind prezentată, în prima parte a zilei, în Senatul canadian unde a participat la sesiunea de întrebări şi răspunsuri a Camerei Comunelor. Baconschi a avut de asemenea întrevederi cu preşedintele Camerei Comunelor, Peter Milliken, preşedintele Senatului, Noel Kinsella, precum şi o întâlnire cu ministrul comerţului internaţional, Peter Van Loan.

Subiectele abordate în discuţiile cu oficialii canadieni au fost legate de cooperarea economică şi procesul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii români. Au fost discutate de asemenea modalităţi de stimulare şi aprofundare a relaţiilor economice, cum ar fi organizarea unui forum economic româno-canadian.

"Partea canadiană a salutat iniţiativa dinamizării dialogului dintre oamenii de afaceri români şi canadieni şi şi-a exprimat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte de cooperare între porturile Constanţa şi Halifax", precizează MAE.

Cele două părţi şi-au exprimat interesul pentru perfectarea Acordului economic şi comercial cuprinzător între Canada şi UE, în condiţiile în care un astfel de instrument juridic ar aduce beneficii şi relaţiei economice bilaterale.

În întâlnirile cu preşedinţii Camerei Comunelor şi Senatului, ministrul Teodor Baconschi a insistat asupra importanţei diplomaţiei parlamentare şi a apreciat legăturile strânse între parlamentele celor două state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici