Baconschi acuză că MAE "a tăcut" şi este "inactiv" în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi acuză că Ministerul Afacerilor Externe "a tăcut" şi este "inactiv" în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, spunând că este nevoie de mai mult curaj din partea MAE în această privinţă.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Baconschi acuză că MAE "a tăcut" şi este "inactiv" în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina

Teodor Baconschi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am apreciat prezenţa astăzi (joi - n.r.) la Kiev a miniştrilor de Externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei care au deschis negocieri cu preşedintele Ianukovici. Spirala violenţei trebuie oprită, dar s-a trecut de o linie roşie deja. Guvernul Ianukovici este delegitimat prin numărul foarte mare de victime omeneşti ale acestor ciocniri. (…) Credem că singura soluţie democratică este organizarea rapidă de alegeri anticipate, inclusiv prezidenţiale şi ne dorim, ca ţară vecină îngrijorată de situaţia din Ucraina, ca spirala violenţei cel puţin să se oprească", a afirmat, joi seară, într-o conferinţă de presă, la Ploieşti, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

Întrebat cum cataloghează atitudinea Ministerului de Externe în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Baconschi a acuzat autorităţile române de inactivitate, spunând că este nevoie ca acestea să aibă mai mult "curaj".

"Cu excepţia preşedintelui Traian Băsescu care a acţionat o dată în plus ca om de stat şi şef de stat responsabil, Ministerul de Externe a tăcut, e inactiv. Cred că Titus Corlăţean putea fi alături de Radoslaw Sikorski şi colegii săi din Franţa şi Germania la Kiev pentru că şi noi suntem ţară vecină cu Ucraina, ca şi Polonia. Este nevoie, deci, de mai mult curaj. Oricum, UE ca şi SUA au început deja să ia în calcul sancţiuni împotriva Guvernului de la Kiev. S-a pus deocamdată în discuţie o listă cu demnitari ucraineni care nu vor mai primi viză în statele UE şi în SUA. Să sperăm însă că vom asista, inclusiv prin comportamentul responsabil al opoziţiei din Ucraina, la o dezescaladare a conflictului acestuia civil", a mai spus Teodor Baconschi.

Acesta a exprimat solidaritatea membrilor Mişcării Populare cu societatea civilă din Ucraina şi cu românii de acolo, afirmând că nu este "în niciun caz de acord cu privirea acestor mase de oameni revoltaţi ca terorişti".

Ministrul Titus Corlăţean a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE privind situaţia din Ucraina, ca urmare a escaladării violenţelor din ultimele zile.

Corlăţean a declarat că stabilitatea Ucrainei este esenţială, iar efectele perpetuării instabilităţii la graniţele României şi ale Republicii Moldova constituie un risc de securitate major, informează MAE.

"Pentru România, stabilitatea Ucrainei, unde trăieşte o comunitate istorică importantă de români, este esenţială. Efectele perpetuării instabilităţii la graniţele României şi ale unui stat partener al UE, Republica Moldova, aflat într-un moment crucial al parcursului său european, constituie un risc de securitate major", a precizat Titus Corlăţean, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe din UE, dedicată evenimentelor de la Kiev.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici