- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi:Adoptarea bugetului OCEMN pe 2012, printre deciziile adoptate la Consiliul de la Bucureşti
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că printre deciziile adoptate la Consiliul miniştrilor afacerilor externe din statele OCEMN figurează aprobarea bugetului organizaţiei pentru anul viitor.
"Printre rezultatele cele mai notabile ale reuniunii de azi, aş menţiona adoptarea bugetului organizaţiei pentru anul viitor, adoptarea unor măsuri concrete pentru progresul nostru comun către realizarea unei pieţe integrate de energie a Mării Negre, angajamentul politic ca fiecare stat membru să contribuie la implementarea proiectelor majore de infrastructură regională pe care le avem în agenda organizaţiei - autostrada inelară şi magistrale maritime", a spus Teodor Baconschi, la finalul Consiliului miniştrilor de Externe ai OCEMN, desfăşurat la Bucureşti.
El a mai anunţat că s-a convenit în urma discuţiilor purtate ca în 2012, când se vor marca 20 de ani de existenţă a Organizaţiei, OCEMN să organizeze un summit al şefilor de state şi guverne din ţările membre. "În perpsectiva acestui eveniment, am convenit ca agenda OCEMN pentru viitor, adoptată în 2001, să fie adusă la zi", a spus el.
În acest context, Baconschi a reiterat apelul României către viitoarele preşedinţii succesive ale Rusiei, Serbiei şi Turciei, "care ar putea conlucra pentru a putea schiţa un adevărat model de cooperare economică regională care să corespundă secolului al XXI-lea, un model flexibil, multidimensional şi adaptabil din mers la evoluţia circumstanţelor regionale".
Ministrul a fost întrebat în legătură cu anunţul său privind adoptarea de măsuri pentru realizarea unei pieţe comune a energiei la Marea Neagră. "Aceste măsuri sunt compatibile cu Strategia UE pentru o piaţă unică a energiei. Ne dorim ca bazinul Mării Negre să devină o astfel de piaţă unică integrată în care rutele, mijloacele de transport ale energiei, tarifele, politicile fiscale legate de acest subiect vital să poată fi armonizate. Sigur că pe masă există mai multe proiecte, coridoare europene, proiecte de gazoduct, oleoduct. De multe ori publicul poate avea impresia că aceste proiecte se anulează reciproc într-o competiţie neloială şi rămân doar pe hârtie, însă în realitate statele membre OCEMN conştientizează importanţa politică de a adopta legislaţii naţionale conforme şi de a genera până la urmă o astfel de piaţă energetică integrată", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO