- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi: Americanii nu pot plăti la nesfârşit securitatea europeană
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, susţine că "americanii nu pot plăti la nesfârşit securitatea europeană", iar statele UE pacifiste fac "imensa eroare" de a crede că pacea este veşnică, criticând faptul că statele membre UE nu reuşesc să aibă o politică comună în domeniul apărării.
Baconschi: Americanii nu pot plăti la nesfârşit securitatea europeană (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Baconschi a criticat, vineri, în cadrul conferinţei cu tema "Identitate naţională-identitate europeană într-o lume în reaşezare", susţinută la Universitatea "Petru Maior" din Târgu Mureş, faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu reuşesc să aibă o politică comună în domeniul securităţii şi apărării, iar bugetele militare pe care le alocă sunt în scădere, întrucât se bazează pe NATO şi pe "comandamentul politico-militar" al Statelor Unite, în cadrul organizaţiei nord-atlantice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 47 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Telegram blochează accesul la canalele media de stat din Rusia în mai multe ţări din UE
-
Avion prăbuşit în Coreea de Sud. La bord se aflau 175 de pasageri şi şase membri ai echipajului
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
"Americanii nu pot plăti la nesfârşit securitatea europeană. Europenilor li s-a cerut, după căderea comunismului, să pună pe picioare o politică comună de securitate şi apărare, ca pilon al NATO. Nu s-a întâmplat acest lucru, bugetele militare ale statelor membre continuă să scadă. Nu există decât cooperări consolidate între anumite state membre, dar nu am reuşit să facem măcar un inventar al resurselor militare disponibile la nivelul UE", a spus Baconschi.
El a dat ca exemplu faptul că nimeni nu ştie de câte elicoptere dispune Uniunea Europeană, la nivelul celor 27 de state membre, pentru a se putea face o planificare militară "în caz de agresiune directă asupra Uniunii".
Baconschi a subliniat, în acest context, că statele europene pacifiste fac "imensa eroare" de a crede că pacea este veşnică.
"Ne bazăm pe NATO, pentru că nu avem altă sursă de securitate, dar am vrea ca NATO să rămână nu numai sub comandament politico-militar american, ci şi pe bugetul american, care asigură 80 la sută. În rest, avem doar Franţa, Marea Britanie care au arme nucleare şi un buget militar respectabil şi un mare număr de state europene pacifiste, cărora li se pare că pacea nu poate fi decât veşnică, dacă a durat în ultimii 60 de ani - o imensă eroare şi un mod iresponsabil de a ignora lecţiile elementare din ultimele două - trei milenii, de când avem cronici de specificitate ale războaielor", a spus Baconschi.
El a adăugat că UE "stă cam prost" cu unitatea europeană, arătând că până la Tratatul de la Lisabona Uniunea nici măcar nu avea personalitate juridică, cu identitatea şi conştiinţa europeană.
Baconschi a susţinut, în acest sens, că nu există o identitate europeană fără asumarea tradiţiilor dreptului roman şi ale iudeo-creştinismului, criticând faptul că acest lucru nu a fost înscris în Tratatul de la Lisabona, "din scrupule şi pudibonderii seculariste".
"Multă retorică, instituţii extrem de sofisticate la Bruxelles, dar care nu comunică suficient de bine în Europa, ca noi să ne simţim înainte de toate europeni şi apoi români, unguri, cehi, polonezi. Nu avem încă o conştiinţă europeană, teoria mea simplă este că nu există o identitate europeană fără asumarea tradiţiilor dreptului roman şi ale iudeo-creştinismului. Patrimoniul creştin al Europei e parte din ce putem fi împreună, ca europeni. Or, aţi văzut că din scrupule şi pudibonderii seculariste, în preambulul Tratatului de la Lisaboina, care e de fapt o Constituţie europeană, nimeni n-a dorit să menţioneze că dreptul roman şi Evanghelia lui Iisus Hristos sunt de fapt bazele culturii şi civilizaţiei europene. Or, dacă noi suntem în această amnezie, ne e ruşine cu strămoşii noştri, cu tradiţia modelată de creştinism - instituţii, valori, texte şi un panteon de figuri care au produs teologie, dar şi teologie politică, atunci să nu ne mire că nu ştim de unde venim şi nici unde mergem", a spus el.
Baconschi a precizat apoi că, în ceea ce priveşte securitatea comună a Europei, lipsesc voinţa politică şi banii, precizând că se referă la a menţine un anumit procent din PIB-ul fiecărui stat membru, cel puţin la nivelul cerut de NATO.
El a subliniat că examenul de maturitate al Europei va consta în capacitatea de a pune împreună capacităţile militare ale statelor membre, rămânând în cadrul NATO.
Baconschi a deplâns faptul că toate statele europene, cu excepţia Franţei, au spor demografic negativ, motiv pentru care se poate schimba echilibrul de forţe între Europa şi factorul de emigraţie.
Baconschi a descris sistemul internaţional, arătând că acesta a trecut de la bipolarismul din perioada Războiului Rece la unipolarism şi în prezent se îndreaptă spre multipolarism, atenţia SUA îndreptându-se, în opinia sa, spre puterile emergente şi asiatice.
În acest context, "Europa" ar fi "fracturată" în cercuri concentrice, "nucleul dur" fiind reprezentat de statele fondatoare, un alt cerc reprezentându-l zona euro şi un alt cerc fiind reprezentat de celelalte state membre, a spus ministrul, apreciind că criza europeană a arătat că "statul social" creat de UE este "caduc şi ineficient şi trebuie redefinit".
Baconschi a apreciat că, în următoarea perioadă, lumea arabă se va reaşeza, nu neapărat prin violenţă, arătând că, spre exemplu, regele Marocului îşi îndreaptă sistemul politic spre o monarhie constituţională. El a apreciat că lumea arabă a ratat în mare măsură modernitatea şi există un scurtcircuit între populaţia tânără educată şi o piaţă de muncă imatură.
"Lumea arabă peste cinci ani va fi schimbată, are masă critică pentru a cere reforme şi a se transforma", a spus Baconschi.
În acelaşi context, el a apreciat că, în ce priveşte politica de securitate energetică, în 20 de ani se va trece la "energii verzi", iar în 50 de ani, "pământul fertil şi apa vor fi mizele pentru care se vor purta războaie".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO