- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.06.2014, 15:35)
- Cristian Fierbinţeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi: Băsescu şi-a ales urmaşul, pe Udrea. Intelectualii PMP au fost marginalizaţi la Congres. RĂSPUNSUL lui Udrea
Preşedintele Traian Băsescu şi-a ales urmaşul, în persoana Elenei Udrea, afirmă Teodor Baconschi, membru al PMP, menţionând că la Congresul formaţiunii intelectualii din partid au fost "evacuaţi şi marginalizaţi", ca la PDL, şi că pe termen scurt va sta în banca sa şi va observa.
Urmărește
2330 afișări
Baconschi: Băsescu şi-a ales urmaşul, pe Udrea. Intelectualii PMP au fost marginalizaţi la Congres (Imagime: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Eu şi Adrian Papahagi suntem printre cei cinci membri fondatori care au preluat de la Fundaţia Mişcarea Populară ambiţia de a construi un altfel de partid, cu figuri noi şi cu scopul de a mobiliza electoral clasa de mijloc, România harnică, profesiunile liberale, publicul educat, care-şi doreşte un alt standard în politica românească. Noi am făcut acest efort timp de aproape nouă luni, am construit cu mult efort prima reţea de filiale ale PMP în ţară", spune fostul ministru de Externe, citat de RFI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Întrebat ce efect va avea asupra PMP absenţa intelectualilor din conducerea formaţiunii, Teodor Baconschi a răspuns: "Am trăit un sentiment de deja vu, pentru că exact aşa cum la PDL intelectualii au fost, ca să zic aşa, puşi în vitrină şi apoi evacuaţi, s-a întâmplat un fenomen similar şi în evoluţia PMP. La PDL, implantul nu reuşise, aici chiar membrii fondatori, împreună cu personalităţile din Fundaţia Mişcarea Populară au fost marginalizaţi".
În opinia sa, "este foarte clar că preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta".
Întrebat dacă suspectează unele jocuri de culise înaintea Congresului PMP, Teodor Baconschi a răspuns: "Totul a fost cât se poate de clar, pentru că practic, cu excepţia unei poziţii sau a două din organigrama de conducere a PMP, a fost omul şi locul, adică echipa era prefigurată prin faptul că fiecare candidat agreat de doamna Elena Udrea a candidat singur, n-a avut contracandidaţi, deci n-au fost emoţii din punctul ăsta de vedere".
Fostul ministru de Externe declară că anunţul candidaturii lui Cristian Diaconescu din partea PMP la alegerile prezidenţiale din toamnă a fost surprinzător: "Anunţul a fost surprinzător, în sensul că nu a urmat unei dezbateri în partid şi cu atât mai puţin unui vot, dar eu îl cunosc de mulţi ani pe domnul Diaconescu, am fost şi colegi în Ministerul de Externe şi consider că este un om respectabil, care ar putea să corespundă profilului de prezidenţiabil. Vom vedea acum şi reacţia polului de dreapta care se conturează, PDL-PNL. În ce măsură domnul Diaconescu are vreo şansă să intre în turul doi, asta e o discuţie separată".
Întrebat ce va face mai departe, Teodor Baconschi a răspuns: "N-am luat încă o decizie. Va trebui să rămân într-o repliere cel puţin tactică. Nu s-a socotit că prezenţa şi competenţele mele sunt utile noii formule de conducere, în care se regăseşte şi domnul Marin Anton sau multe alte personalităţi de acest tip. Voi sta în banca mea, voi observa ce se întâmplă pe scena politică, se vor mai întâmpla multe până în noiembrie. Regret că o serie de personalităţi de dreapta, ca Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Cătălin Predoiu şi alţii se regăsesc în partide diferite, deşi ar fi fost nevoie ca ele să imprime politicii româneşti un suflu de schimbare efectivă".
Întrebat dacă ia în calcul o eventuală plecare din PMP, el a răspuns: "Nu mi-am pus problema, sunt pe bună dreptate obosit după acest efort de construcţie de nouă luni, după o campanie electorală foarte grea. Deci îmi iau un respiro, un mic semestru sabatic".
Udrea îi răspunde lui Baconschi: În conducerea PMP sunt mulţi intelectuali
Preşedintele PMP, Elena Udrea, a repins, marţi, într-o conferinţă de presă, acuzaţiile lui Teodor Baconschi, potrivit căruia intelectualii din PMP au fost marginalizaţi, ea susţinând că în conducerea partidului sunt mulţi intelectuali.
”Nu cred că a spus aşa ceva, pentru că ar fi greşit”, a răspuns ea, întrebată despre afirmaţiile făcute de Teodor Baconschi potrivit căruia intelectualii din PMP au fost marginalizaţi
”Domnul Baconschi ar fi ştiut că, atunci când candidează trei inşi, de fapt au fost chiar patru, pentru un singur loc, unul câştigă. Nu trebuie să fie nimeni supărat că a câştigat domnul Vlaston funcţia de vicepreşedinte”, a spus Udrea.
Ea a subliniat că sunt foarte mulţi intelectuali în Mişcarea Populară şi în partid.
”Sunt oameni care au profesii intelectuale, chiar dacă nu au fost aşa definiţi până acum în presă, şi cred că în CEN (Comitetul Executiv Naţional – n.r.), majoritatea sunt intelectuali. Dacă ne referim la aşa-zisul grup al reformiştilor, pentru că aşa s-au numit ei în PDL, când au susţinut candidatura Monicăi Macovei, Cristi Preda, spre exemplu, este în conducerea partidului şi este şi europarlamentar. De asemenea, îl avem pe domnul Vlaston, vicepreşedinte, care a câştigat în faţa domnului Baconschi. Domnul Baconschi a fost în competiţie cu domnul Papahagi şi cu domnul Vlaston şi a câştigat domnul Vlaston. Nu cred că domnul Baconschi l-ar contesta pe domnul Vlaston”, a spus ea.
Pe de altă parte, Elena Udrea a amintit că Daniel Funeriu, după ce a pierdut în competiţia pentru preşedinţia partidului, a fost cooptat în conducerea PMP.
Primul congres al PMP a ales, sâmbătă, membrii noilor foruri de conducere ale partidului, vicepreşedinţii, secretarul general, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi, între cei care vor lipsi din conducerea partidului numărându-se Teodor Baconschi şi Adrian Papahagi.
Secretarul general al PMP a fost ales Cristian Petrescu, care va fi ajutat de cei doi secretari generali adjuncţi: Sergiu Diacomatu şi Gelu Vişan.
De asemenea, au fost aleşi vicepreşedinţii PMP care vor avea alocate domenii de activitate: Ştefan Vlaston (Strategii şi relaţii politice), Marin Anton (Politici publice), Nicolae Ivăşchescu (Resurse umane), Florian Staicu (Comunicare şi imagine), Gabriel Berca (Administraţie), Florin Secară (Relaţii cu mediul de afaceri şi patronate), Petru Movilă (Relaţia cu societatea civilă şi sindicatele), Eugen Tomac (Românii de pretutindeni), Cristian Preda (Relaţii internaţionale).
Totodată, au fost aleşi nouă secretari executivi ai partidului, membrii Comisiei de Arbitraj şi Integritate şi cei ai Comisiei Centrale de Cenzori.
În funcţia de preşedinte al PMP a fost aleasă Elena Udrea. Aceasta a obţinut 742 de voturi, în timp ce contracandidatul său Daniel Funeriu a întrunit 209 voturi.
Iniţial, în cursa pentru şefia partidului fuseseră înscrişi cinci candidaţi, trei dintre aceştia - Adrian Rădulescu, Gelu Vişan şi Adrian Papahagi - anunţând sâmbătă că se retrag din cursă. Adrian Rădulescu şi Gelu Vişan au precizat că o susţin pe Elena Udrea, iar Adrian Papahagi că îl sprijină pe Daniel Funeriu.
Elena Udrea şi Daniel Funeriu au candidat doar pentru funcţia de preşedinte al partidului, în timp ce Adrian Papahagi a candidat şi pentru un post de vicepreşedinte pe strategii şi relaţii politice, iar Gelu Vişan pentru o funcţie de secretar general adjunct.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe