- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi: Declararea unilaterală a unui stat palestinian nu ni se pare cea mai bună formulă
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu pentru "Gândul", că perspectiva declarării unilaterale a unui stat palestinian pe baza unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU nu este cea mai bună formulă, pentru că israelienii şi palestinienii trebuie să trăiască tot împreună.
Baconschi: Declararea unilaterală a unui stat palestinian nu ni se pare cea mai bună formulă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Întrebat despre vizita la Bucureşti a premierului israelian Benjamin Netanyahu şi despre poziţia României faţă de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, Teodor Baconschi a răspuns: "Ne-am bucurat să îl primim la Bucureşti pe domnul prim-ministru Netanyahu, am pus la punct pentru noiembrie agenda unei minireuniuni comune a celor două guverne. Mesajele economice pe care le-a transmis domnul Netanyahu sunt binevenite, apropo de deschiderea pieţei israeliene pentru produse agroalimentare din România".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Ministrul de Externe a precizat Gândul că există dorinţa israelienilor de a continua să investească în domenii de interes pentru România, cum sunt tehnologia informaţiei şi infrastructura. De asemenea, cele două ţări doresc dezvoltarea turismuluiă şi continuarea "excelentei cooperări în domeniul militar".
"În rest tocmai că poziţia României nu s-a schimbat cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, la tensiunile israelo-palestiniene şi la procesul de pace. Vrem ca procesul de pace să fie reluat cât mai rapid sub umbrela cvartetului, ne interesează o soluţie durabilă, deci o soluţie în care ambele părţi se pun de acord. Din acest punct de vedere, perspectiva declarării unilaterale a unui stat palestinian pe baza unei rezoluţii votată în Adunarea Generală a ONU nu ni se pare cea mai bună formulă, pentru că cele două naţiuni, israelienii şi palestinienii, trebuie să trăiască şi de acum înainte, sau mai exact după apariţia unui stat palestinian, tot împreună, cu aceleaşi vecinătăţi şi deci o pace durabilă presupune implicarea, acordul Israelului şi negocieri directe", a mai declarat Teodor Baconschi.
MAE a precizat, vineri, că analizează formele şi implicaţiile "proiectatului demers palestinian" de a solicita la ONU statut de stat membru cu drepturi depline pentru Palestina, dar că "speculaţiile privind poziţia de vot a României în eventualitatea introducerii unui proiect de rezoluţie ONU pe această temă sunt premature".
"În condiţiile în care acest demers nu s-a concretizat, speculaţiile privind poziţia de vot a României în eventualitatea introducerii unui proiect de rezoluţie ONU pe această temă sunt premature", preciza MAE.
Reacţia MAE a venit după ce cotidianul Jerusalem Post a scris, citând surse, că România nu va sprijini recunoaşterea statului palestinian la ONU, în septembrie.
"România consideră că reluarea negocierilor este cea mai bună linie de acţiune pentru obţinerea soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate. Numai o soluţie negociată între părţi poate fi implementată pe teren şi poate reprezenta o bază solidă pentru o pace durabilă şi cuprinzătoare. Eforturile internaţionale se concentrează pe sprijinirea reluării negocierilor. Participăm activ la consultările din cadrul UE pe această temă. Sperăm că reuniunea din această lună a Cvartetului va deschide calea reluării negocierilor directe israeliano-palestiniene", sublinia MAE.
Netanyahu s-a aflat în vizită la Bucureşti, la invitaţia omologului român, aceasta fiind prima vizită a unui şef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.
Jerusalem Post nota, în ediţia din 10 iunie, că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are programate vizite în România şi Bulgaria, în cadrul unei campanii diplomatice împotriva demersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat palestinian.
Ulterior, el va vizita şi Polonia şi Ungaria, cele patru ţări foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliaţi ai Israelului în Europa, potrivit sursei citate.
Polonia şi Ungaria se numără printre cele 18 ţări (dintre care şapte membre UE) care au votat alături de Israel în 2009 împotriva rezoluţiei Adunării Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operaţiunea din Gaza, în timp ce România şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, alături de alte 13 state membre UE.
Surse diplomatice au afirmat că Israelul încearcă să formeze la ONU o "minoritate critică" de 60 de ţări democratice care să voteze împotriva recunoaşterii statului palestinian, conform aceleiaşi surse.
Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.
Între timp, la Bucureşti, în perioada 7-17 iulie, Campania europeană pentru recunoaşterea Statului Palestina organizează o acţiune de strângere de semnături de la cetăţenii Uniunii Europene pe o petiţie adresată guvernelor statelor Uniunii, Comisiei Europene şi Parlamentului European, în vederea recunoaşterii statului Palestina la sesiunea din septembrie 2011 a AG ONU.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO