Baconschi: Deocamdată, nu se pune problema unei evacuări din Japonia de genul celei din Libia

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, la Parlament, că, deocamdată, nu se pune problema unei operaţiuni de evacuare a cetăţenilor români din Japonia comparabilă celei din Libia.

Urmărește
8 afișări

Teodor Baconschi a fost întrebat dacă ştie de faptul că mai mulţi români din Tokyo vor un avion de la minister pentru a fi luaţi din Japonia. "Trebuie să primim cererea să vedem câţi cetăţeni români au solicitat asta şi luăm în calcul, sigur, bineînţeles. Dar sunt operaţionale mai multe aeroporturi şi companiile de linie funcţionează, aproape toate marile companii funcţionează cel puţin pe Osaka. Deocamdată, nu se pune problema unei operaţiuni comparabile cu cea din Libia", a răspuns Baconschi.

El a mai fost întrebat dacă a primit la ambasadă astfel de cereri de evacuare din Japonia. "Din circa 4.000 de cetăţeni români aflaţi în Japonia, doar 62 au solicitat servicii consulare de diferite tipuri în această perioadă", a precizat Teodor Baconschi, el făcând aceste afirmaţii pe holul Parlamentului, înainte de a intra la şedinţa în care se discută moţiunea de cenzură.

Ministerul Afacerilor Externe a trimis, marţi, o echipă formată din patru funcţionari consulari la Tokyo, ambasada şi Departamentul consular primind până în prezent 62 de solicitări de asistenţă consulară şi informaţii.

Totodată, MAE a precizat că ambasada României la Tokyo funcţionează la parametri normali. Până în momentul de faţă, Ambasada României la Tokyo şi Departamentul Consular din cadrul MAE au primit un număr de 62 de solicitări de asistenţă consulară şi informaţii.

Totodată, MAE a decis retragerea personalului diplomatic neesenţial de la Tokyo, respectiv a membrilor de familie ai diplomaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici