- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi despre Schengen: MAE şi-a făcut temele; fiecare membru al Guvernului are o responsabilitate
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat pentru MEDIAFAX, întrebat dacă se consideră responsabil în cazul unui eşec privind Schengen, că MAE "şi-a făcut în totalitate temele", apreciind că, aşa cum în Guvern s-a făcut o diviziune a muncii, ar trebui să se facă şi o localizare a problemelor reale
Baconschi despre Schengen: MAE şi-a făcut temele; fiecare membru al Guvernului are o responsabilitate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Întrebat dacă, în cazul unui eşec al aderării la Schengen se va considera răspunzător, Baconschi a spus că, profesional, MAE "şi-a făcut în totalitate temele" şi a adăugat că, aşa cum în Guvern s-a făcut o diviziune a muncii, trebuie făcută şi o "localizare a problemelor reale".
"Vă rog să citiţi cu atenţie conţinutul scrisorii celor doi miniştri de Interne din Franţa şi Germania, să vedeţi care sunt vulnerabilităţile. Şi să facem - aşa cum am făcut şi în Guvern o diviziune a muncii - să facem şi o localizare a problemelor reale. Din punct de vedere profesional, tehnic, MAE şi-a făcut în totalitate temele. Se poate cuantifica acest lucru, verifica, a fost verificat", a declarat Baconschi pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
-
Yoon Suk Yeol vrea să se reprezinte singur în cadrul procedurilor judiciare
-
Zelenski recunoaşte: Ucraina nu mai poate elibera teritoriile ocupate de Rusia
"Fiecare membru al Guvernului - pentru această sarcină de amploare care a presupus eforturi etalate pe mai mulţi ani - fiecare membru al Guvernului are o parte din această responsabilitate colectivă. Noi ne-am făcut temele", a adăugat ministrul de Externe.
Întrebat cine nu şi-a făcut temele, Baconschi a spus: "Nu sunt în situaţia de a stabili astfel de vinovăţii. Eu mi-aş dori ca măcar acum subiectele de această natură să facă obiectul unui consens între partidele politice, pentru că fiecare grup şi organizaţie politică au atacat demagogic subiectul şi nu am reuşit să menţinem o minimă coerenţă în poziţiile interne şi externe pe acest subiect".
El a adăugat că deocamdată îşi păstrează optimismul. "Deci eu deocamdată îmi păstrez optimismul cu privire la continuarea dialogului cu toţi partenerii europeni pe acest subiect. Avem şi sprijinul preşedinţiei ungare, urmează şi preşedinţia poloneză şi sunt convins că problema nu trebuie menţinută doar în format multilateral, ci şi reluată discuţia cu Franţa şi Germania pentru a clarifica această problemă", a spus Baconschi.
Ministrul a mai spus că România şi-a modernizat infrastructura necesară pentru Schengen cu ajutor franco-german, iar acum speră că, tot cu ajutor franco-german îşi va atinge obiectivul de aderare.
"Erau cunoscute dubiile anumitor state membre faţă de alte subiecte, nelegate de aquis-ul Schengen şi de infrastructura de securizare a frontierei. S-a făcut această conexiune politică. Am modernizat infrastructura consulară şi pe frontierele maritime, aeriene şi terestre cu tehnologie franco-germană. Suntem convinşi că tot cu ajutor franco-german vom continua acest dialog şi ne vom atinge obiectivul", a declarat Baconschi. Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.
Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată "când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei".
"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în scrisoarea obţinută de RFI România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO