Baconschi, despre Strategia Dunării: Pentru România e o şansă, nu avem dreptul să o ratăm

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, la Alba Iulia, în cadrul unui forum internaţional, că strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării este "o şansă" pentru România, care nu poate fi ratată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Teodor Baconschi a spus că strategia stabilită de Uniunea Europeană pentru regiunea Dunării nu va rezolva toate problemele ţărilor din această regiune, însă "pentru România e o şansă", adăugând: "Nu avem dreptul să o ratăm".

"Strategia Uniunii Europene pentru Dunăre nu va rezolva toate problemele regiunii, dar cu cele circa 40 de miliarde de euro fonduri structurale accesibile, care se vor grupa sub umbrela strategiei, va fi şi pentru noi mai simplu să accedem la aceşti bani şi să profităm pentru a moderniza infrastructura portuară pe Dunăre, obţinem un mediu mai curat, inclusiv prin Delta Dunării, şi pentru a spori totodată traficul de mărfuri pe Dunăre, adică navigabilitatea fluviului", a spus Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe a adăugat că, în următorii zece ani, 14 state riverane vor putea, prin conlucrare şi accesarea fondurilor legate de strategia Uniunii Europene privind regiunea Dunării, "să se dezvolte împreună, să-şi reducă decalajele, să nu mai facă din Dunăre o frontieră care separă naţiuni şi grupuri, culturi, limbi, ci să devină mai degrabă o punte de legătură între membri şi deocamdată nonmembri (ai Uniunii Europene - n.r.)".

Teodor Baconschi a afirmat că, în următorul deceniu, cele 14 state riverane Dunării se vor angaja să definească această macroregiune economică centrală europeană aducând, nu doar comunităţilor riverane, ci statelor lor în ansamblu, mai multă prosperitate, cooperare regională transfrontalieră şi totodată "mai multă unitate europeană aprofundată".

El a spus că România, alături de Austria, Bulgaria şi Germania, coordonează câteva domenii prioritare în cadrul strategiei, respectiv Navigabilitatea, Cultura şi turismul şi Gestionarea riscurilor de mediu.

"Instituţiile noastre ar trebui deci să fie pregătite pentru o participare prioritară la aceste structuri, mai ales ministerele care au sarcini directe de coordonare(…) Îmi exprim încă o dată speranţa că această oportunitate unică pentru dezvoltarea regională din România nu va fi irosită", a spus Teodor Baconschi.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat, marţi, la Alba Iulia, la Forumul "Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile", eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg.

Forumul a reunit peste 150 de participanţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai unor autorităţi, atât din România, cât şi din alte state, precum Republica Moldova, Germania, Austria, Serbia, Ungaria şi Franţa. Discuţiile din cadrul forumului au vizat dezvoltarea de proiecte şi parteneriate strategice la nivel european, în cadrul Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării. În cadrul acestei strategii sunt incluse opt state membre ale Uniunii Europene şi şase state nemembre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici