- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi: Dorim ca în cadrul operaţiunii sub mandat ONU să se menţină unitatea euroatlantică
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, România a condamnat de la început regimul Kadhafi şi a arătat că CSAT va lua o decizie privind contribuţia efectivă a ţării noastre "după ce se va încheia procesul de planificare politică şi de generare a forţei la nivel NATO şi al UE".
Baconschi a făcut aceste declaraţii după audierea sa în Comisia de politică externă a Camerei, arătând că "a existat o voce singulară potrivit căreia condamnarea de către România a regimului Kadhafi nu ar fi fost suficient de apăsată".
"Eu cred că această condamnare s-a produs de la început, ea este acum întărită prin mandatul pe care Consiliul de Securitate al ONU l-a acordat pentru aspectele umanitare şi embargoul asupra armelor şi no fly zone şi, prin urmare, sprijinul politic. Fără niciun fel de echivoc, exprimăm necesitatea ca Kadhafi şi clica sa să părăsească puterea. Şi-au pierdut orice fel de legitimitate în momentul în care au început să atace şi să ucidă populaţia civilă care-şi exprimase revendicările cât se poate de fireşti", a afirmat ministrul de Externe.
El a spus că nu mai poate exista cale de întors pentru regimul Kadhafi şi că România şi-ar dori, deşi nu are capacitatea în momentul de faţă fiind cunoscută contribuţia sa la Afganistan, ca această contribuţie umanitară sau de altă natură să poată fi "calibrată, evaluată".
"Ne dorim ca, deşi România nu are capacitatea în momentul de faţă, fiind binecunoscută contribuţia noastră la efortul de război din teatrul din Afganistan, îmi doresc ca această contribuţie umanitară sau de altă natură să poată fi calibrată, evaluată", a precizat ministrul de Externe.
Teodor Baconschi a adăugat că decizia în privinţa contribuţiei efective a României va fi luată de CSAT, "după ce se va încheia procesul de planificare politică şi de generare a forţei la nivel NATO şi al UE".
Întrebat în legătură cu informaţiile pe care le are de la NATO, Baconschi a precizat că a avut dimineaţă o convorbire telefonică cu ambasadorul Sorin Ducaru care "are un mandat foarte clar" şi care a "descris discuţiile care au avut loc în interiorul Consiliului Nord-Atlantic".
"Toţi reprezentanţii permanenţi ai alianţei se află în discuţie şi cred că se va ajunge la un consens pentru că au existat diferite opinii cu privire la rolul NATO în implementarea rezoluţiei 1973", a explicat Baconschi. Întrebat care este mandatul lui Sorin Ducaru, ministrul de Externe a spus că nu poate da detalii în acest sens.
"Nu vă pot da detalii, nu vă pot cita conţinutul precis al acestui mandat, dar ce ne dorim este ca în cadrul acestei operaţiuni sub mandat ONU să se păstreze unitatea euroatlantică", a mai spus Baconschi.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi (UDMR), a afirmat că membrii comisiei au ajuns la concluzia că România a acţionat corect şi în fiecare moment, conform "principalilor actori din politica internaţională", dar, "pentru ca acest lucru să fie înţeles, este nevoie ca MAE să aibă o comunicare permanentă".
"Credem că este nevoie de o abordare foarte coerentă şi de acţiuni după ce comandantul Kadhafi va fi înlăturat de la putere. Acolo România poate să contribuie, avem cunoştinţele pe zona respectivă şi credem că este nevoie de o participare şi de o gândire în acest sens, să venim în întâmpinarea acţiunilor definite după perioada conflictuală", a mai spus Attila Korodi.
Deputatul UDMR a arătat că în comisie au fost discuţii şi păreri contradictorii privind modul în care s-a comunicat, iar concluzia majoritară a fost că acţiunile ţării noastre au "fost corecte şi concrete".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară, la RTV, că poziţia oficială a României în problema Libiei se va exprima după aprobarea de către NATO a directivei de execuţie a planificării operaţiunii din Libia.
"Nu e nici acum o poziţie oficială. Nu aţi înţeles. Am exprimat nişte puncte de vedere, atât cât pot fi făcute publice atunci când este vorba de NATO, iar poziţia oficială a României va fi după ce se adoptă directive de execuţie a planificării, care şi acum e în discuţie", a specificat Traian Băsescu, în timpul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV.
Preşedintele a spus că România nu are "capacităţi" de intervenţie la acest moment în cadrul operaţiunii militare internaţionale asupra Libiei şi chiar dacă ar fi avut nu ar fi fost "bucuroasă" să intervină.
Anterior, preşedintele Băsescu declarase la TVR 1 că România nu are de ce să se pronunţe în acest moment în problema Libiei, precizând că ţara noastră respectă Rezoluţia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU privind instituirea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei.
De asemenea, preşedintele a spus că România a participat la toate procesele de planificare militară în cadrul NATO şi că, atunci când NATO va lua o decizie în cazul Libiei, "România va fi acolo".
"Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce în această fază(...)Imaginaţi-vă un MIG 21 Lancer să ajungă la Aviano", a remarcat preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
-
Putin şi-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” cu avionul azer a avut loc în spaţiul rusesc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 16:15
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”