Baconschi: E importantă monitorizarea standardelor aplicate în materie de protecţie a minorităţilor

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, după o întâlnire cu secretarul general al CoE, că este importantă monitorizarea vigilentă a standardelor aplicate în materie de protecţie a minorităţilor naţionale şi că este de maximă actualitate mobilizarea energiei politice în acest scop.

Urmărește
7 afișări

"Nu mai puţin importantă este monitorizarea vigilentă a standardelor aplicate în materie de protecţie a minorităţilor naţionale şi sunt convins că pe agenda COE acest subiect va fi atent monitorizat", a declarat Teodor Baconschi, la finalul unei întrevederi cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

Ministrul a precizat, în acest context, că "mobilizarea energiei politice şi a responsabilităţii, atât naţionale, cât şi comunitare, este în această privinţă un subiect de maximă actualitate".

Ministrul s-a referit în mod special la comunitatea roma. "Această minoritate europeană şi-a găsit mai multe patrii, a continuat din păcate să fie marginalizată fie în ţările unde s-a stabilit, fie în ţările spre care migrează în interiorul UE şi, din acest punct de vedere, trebuie să găsim o medie corectă între responsabilitatea fiecărui stat şi o abordare corectă a acestui fenomen, care este şi economic şi social şi cultural, astfel încât să găsim o soluţie echitabilă, umană, durabilă pentru incluziunea socială a acestei minorităţi", a mai spus Baconschi.

Ministrul de Externe a subliniat, în declaraţiile de presă cu Thorbjørn Jagland, şi importanţa Consiliului Europei în democratizarea Europei post comuniste, şeful diplomaţiei de la Bucureşti apreciind că această organizaţie poate coopera mai bine cu Uniunea Europeană, mai ales în actualul context marcat de schimbarea regimurilor din Africa de Nord şi lumea arabă.

"Consiliul Europei a avut un rol fundamental în democratizarea Europei post comuniste. Poate şi trebuie să joace un rol similar în implementarea unor standarde democratice la nivelul tuturor celor 47 de state membre şi totodată poate coopera mai bine cu UE şi PE în acest moment de ruptură istorică în vecinătatea sudică a Uniunii Europene, când regimurile dictatoriale din Africa de Nord, din lumea arabă sunt măturate de un suflu democratic", a spus ministrul.

El a reamintit că România, care a fost admisă în 1993 în Consiliul Europei, a rămas "un membru creativ, activ şi responsabil" al acestei organizaţii.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti l-a asigurat pe oficialul european că poate conta pe mobilizarea responsabilă a României pentru o reformă de succes a CoE.

La rândul lui, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a apreciat că România este "un membru foarte constructiv, activ şi important", implicat în înfăptuirea reformei Consiliului.

"Această reformă are ca scop să transforme Consiliul Europei într-o instituţie cu relevanţă sporită şi are de asemenea ca scop consolidarea tuturor instrumentelor necesare pentru ca statele membre să respecte obligaţiile pe care şi le-au asumat când au devenit membre. Deci scopul acestei organizaţii este implementarea regulilor statului de drept bazate pe drepturile omului şi valorile democratice în toate statele membre", a spus Thorbjørn Jagland.

El a mai spus că trebuie eforturi sporite pentru combaterea vechilor şi noilor ameninţări, menţionând corupţia, traficul de persoane şi terorismul, fenomene în privinţa cărora trebuie răspuns prin implementarea regulilor statului de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici