- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi: Franţa, Germania şi Finlanda au obiecţii faţă de raportul Bulgariei, al României e pozitiv
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că Franţa, Germania şi Finlanda au avut obiecţii de fond, vineri, în grupul Sch-Eval, în ceea ce priveşte raportul Bulgariei, în timp ce, în cazul României, raportul este pozitiv "de la A la Z".
Baconschi: Franţa, Germania şi Finlanda au obiecţii faţă de raportul Bulgariei, al României e pozitiv (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Acum două zile a fost prezentat în Consiliu raportul ultim al Grupului Sch-Eval pentru România şi Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. În ceea ce priveşte Bulgaria, cu care suntem în pachet, Franţa, Germania şi Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregătirea pe frontiera terestră şi cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor în Sistemul Schengen. Şi s-a propus o nouă misiune de reevaluare pe care ţara vecină a acceptat-o şi care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie", a spus Baconschi la Realitatea TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
El a adăugat că, în ceea ce priveşte România, raportul este unul complet pozitiv, iar Franţa a cerut doar timp pentru a-l examina.
"În ceea ce priveşte România, raportul este pozitiv de la A la Z, numai că, fiind prezentat de experţii Sch-eval în Consiliu, Franţa a formulat o rezervă de examinare. Deci, cu alte cuvinte, a spus: «Vrem să citim raportul în detaliu şi să aprofundăm această analiză, după care vom reveni cu eventuale întrebări». Deci, este o procedură tehnică. Ea va dura probabil până în jurul datei de 21 ianuarie. Pe 28 ianuarie va avea loc o nouă reuniune a Grupului Sch-eval. Însă este îmbucurător faptul că s-a confirmat cu această ocazie ceea ce anticipam, şi anume că totalitatea celor 7 misiuni de evaluare pe teren a dus la concluzii pozitive, şi anume că România este pregătită să-şi asume această responsabilitate", a explicat ministrul.
Ministrul s-a declarat încrezător că "vecinii bulgari" vor recupera întârzierile pe care le au şi vor obţine "o notă bună la reevaluarea din martie".
"Principiul evaluării pe baza meritelor individuale ale fiecărei ţări se păstrează în principiu. Noi sperăm ca PE să emită un aviz pozitiv majoritar şi avem mesaje încurajatoare în acest sens. Şi, ulterior, sigur că tot în cadrul Consiliului JAI va fi pregătită decizia politică din Consiliul european. Însă ne mişcăm în interiorul unui calendar realizabil pe durata preşedinţiei ungare", a comentat Baconschi.
Ministrul a amintit că România a investit un miliard de euro în securizarea frontierelor.
"Oricât am fi de sportivi în metaforele noastre, nu trebuie să evaluăm lucrurile în termeni de înfrângere şi victorie. Este un proces, o obligaţie asumată prin tratat şi recunoscută legal de toate statele membre care au ratificat Tratatul de aderare al României. Ne-am propus un termen ca să ajungem în Spaţiul Schengen, trebuia să îndeplinim o seamă de criterii tehnice deosebit de complexe. Am făcut o investiţie masivă, care se apropie de 1 miliard de euro, în securizarea frontierelor maritime, terestre şi aeriene ale României, în modernizarea reţelei consulare, în adaptarea inclusiv legislativă şi totodată conectarea noastră la Sistemul de Informaţii Schengen, care s-a şi produs în noiembrie anul trecut. La capătul acestui efort urmează, aşa cum se întâmplă în UE, derularea unor proceduri care pregătesc decizia politică, prin consens, în Consiliul European, cu privire la ridicarea controlului de la frontierele respective, odată cu extinderea Spaţiului Schengen", a explicat ministrul Teodor Baconschi.
Reprezentantul Franţei din grupul de lucru Schengen (Sch-Eval) a cerut, vineri, în cadrul şedinţei de la Bruxelles, "un timp suplimentar pentru studierea raportului" privind România, procedura de adoptare a documentului urmând să fie continuată, a informat Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Bulgaria şi România nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, au confirmat rapoartele experţilor independenţi prezentate vineri statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de AFP.
Trei rapoarte au fost discutate de reprezentanţii statelor membre în cursul unei reuniuni la Bruxelles, iar concluziile arată că cele două ţări nu sunt încă pregătite să se racordeze la sistemul de informaţii Schengen (SIS) şi că Bulgaria are în continuare probleme în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierei sale cu Turcia.
Acest ultim punct a fost recunoscut de Bulgaria, care s-a angajat să "remedieze situaţia", a precizat sursa citată.
O nouă misiune a experţilor mandataţi de statele UE va fi necesară în cele două ţări, pentru a verifica dacă au fost realizate progrese.
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene şi-a reafirmat vineri sprijinul pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor, în condiţiile în care Franţa şi Germania şi-au exprimat recent rezervele.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, în 6 ianuarie, la TVR, că problema nu este amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent în care unele state se folosesc de dreptul de veto, deşi statele candidate îşi respectă toate obligaţiile.
El spunea că sunt state care invocă alte motive pentru a bloca aderarea la Schengen, folosindu-se de dreptul de veto.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate