Baconschi: Ideea anunţării simultane a candidaturilor lui Boc şi Blaga la şefia PDL este bună

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial miercuri, 30 martie.)

6 afișări

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, că a prezentat deja draft-ul unei moţiuni complete la care lucrează cu premierul, apreciind, pe de altă parte, că ideea anunţării simultane a candidaturilor lui Emil Boc şi Vasile Blaga la şefia PDL este bună.

"Am prezentat draft-ul unei moţiuni complete şi voi avea şi discuţii cu ISP şi cu domnul Valeriu Stoica pentru a-i da forma finală", a spus Baconschi.

Întrebat în legătură cu informaţia potrivit căreia s-ar fi decis în PDL ca Vasile Blaga şi Emil Boc să-şi depună candidatura simultan, Baconschi a spus că a aflat acest lucru din presă, dar că i se pare un lucru bun.

"Am aflat astăzi (n.red. despre decizia ca atât Emil Boc cât şi Vasile Blaga să-şi anunţe simultan candidatura la conducerea PDL). M-am întors de la Londra unde am participat la Conferinţa internaţională despre Libia şi am citit şi eu ca şi dumneavoastră. Este un lucru bun o depunere simultană a candidaturilor, un start într-o cursă internă care sper să se petreacă cu sportivitate", a comentat el.

Emil Boc şi Vasile Blaga au decis să îşi anunţe candidaturile la şefia PDL în aceeaşi zi, cel mai probabil pe 11 aprilie, notează ziarul "Gândul", precizând că şeful statului şi-ar dori, potrivit unor surse, ca premierul să demisioneze înainte de anunţul privind cursa pentru şefia partidului.

Lansarea candidaturii tocmai în penultima zi în care, conform statutului, pot fi depuse moţiuni îl va avantaja pe premierul Boc, al cărui program este încă în lucru, în timp ce moţiunea actualului secretar general este aproape finalizată, scrie "Gândul". Surse din conducerea PDL au precizat pentru publicaţie că Vasile Blaga va intra în competiţie cu moţiunea intitulată "Dreapta Populară", denumire la care s-a ajuns după renunţarea la varianta propusă de către preşedintele PDL Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Agreată iniţial, denumirea "Dreapta Română" a fost abandonată după ce Vasile Blaga a pus problema rezonanţelor "legionare" ale respectivei titulaturi. Varianta "Dreptei Populare" îi aparţine preşedintelui PDL Iaşi, senatorul Mihaela Popa, denumirea moţiunii urmând să aibă implicaţii şi în posibila schimbare a numelui partidului. Una dintre propunerile cu care se va prezenta Vasile Blaga şi care a fost discutată intens în tabăra secretarului general este aceea de a schimba denumirea formaţiunii din Partidul Democrat Liberal (PDL) în Partidul Democrat Popular (PDP), acţiune ce ar urma să aibă loc după congresul din luna mai.

La moţiunea premierului lucrează intens ministrul de Externe Teodor Baconschi. Numele încă nu a fost stabilit, dar cu certitudine că şi acest document va face trimitere la "creştin-democraţie". Lucrurile sunt mai complicate pentru Boc, deoarece, conform unor surse, preşedintele Traian Băsescu ar vrea ca premierul să demisioneze de la Palatul Victoria înainte de Convenţia Naţională din 14 mai. Sursele citate de "Gândul" au precizat că Băsescu i-ar fi spus lui Boc că ar fi mai bine să plece chiar înainte de a-şi anunţa candidatura la şefia PDL. Ar fi un mesaj adresat nu numai pedeliştilor de rând, ci întregului electorat, şi anume faptul că Boc nu se teme de o competiţie cinstită cu Blaga şi că îl poate învinge fără să fie acuzat că s-a folosit de fonduri guvernamentale ca să îi mituiască pe şefii de filiale. "În orice caz, noul guvern va fi instalat înainte de Paşti", au precizat sursele citate de "Gândul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici