Baconschi le-a transmis un mesaj mobilizator angajaţilor MAE, îndemnaţi să fie "etalon de adaptare"

Ministrul Teodor Baconschi le-a trimis, vineri, angajaţilor MAE un mesaj în care îi îndeamnă să fie "un etalon de adaptare" în această criză şi spunându-le că alte categorii, la fel de cultivate, au la final de carieră salarii cât ale diplomaţilor debutanţi.

36 afișări
Imaginea articolului Baconschi le-a transmis un mesaj mobilizator angajaţilor MAE, îndemnaţi să fie "etalon de adaptare"

Baconschi le-a transmis un mesaj mobilizator angajaţilor MAE, îndemnaţi să fie "etalon de adaptare" (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Traversăm o perioadă dificilă pentru ministerul nostru, pentru întreagă societate românească. Evaluările repetate şi detaliate ale situaţiei în care se află resursele de care dispunem au condus la concluzii preocupante pentru capacitatea de a ne asigura condiţiile optime de funcţionare. Deciziile adoptate de Guvern şi supuse aprobării Parlamentului sunt menite să corecteze această situaţie şi să pună bazele reluării procesului de creştere economică, în primul rând prin limitarea deficitului bugetar şi, concomitent, prin crearea cadrului instituţional adecvat în vederea atingerii şi consolidării acestui obiectiv", le-a scris Baconschi angajaţilor în mail-ul transmis, obţinut de MEDIAFAX.

Baconschi le-a spus de asemenea subordonaţilor săi că "Ministerul Afacerilor Externe se supune aceloraşi realităţi ca restul sectorului bugetar, dar în acelaşi timp are privilegiul de a fi cea mai reprezentativă instituţie a României în dialogul său cu lumea".

"Obligaţia noastră, a tuturor celor care am ales profesia de diplomat, este să dovedim că putem identifica soluţiile potrivite şi eficiente pentru a contribui la depăşirea oricărei situaţii dificile. Nivelul resurselor de care dispunem este mai redus decât am fi dorit şi decât ne-ar trebui pentru a putea lucra în condiţii optime. Cu toate acestea, să ne oprim o clipă şi să ne întrebăm, cu sinceritate şi exigenţă: suntem siguri că nu am putea face mai mult, mai bine şi mai eficient, fiecare acolo unde lucrăm?", mai scrie ministrul.

El le reaminteşte diplomaţilor că le-a cerut "zilele acestea" să revadă cheltuielile şi modul de gestionare a resurselor pentru a găsi posibilităţi de economisire.

"Am constat că reacţiile dumneavoastră au fost, în cea mai mare parte, marcate de responsabilitate şi de conştiinţă deplină a cerinţelor momentului. Am mai văzut că, faţă de exerciţiul similar de anul trecut, aţi propus şi soluţii noi. Va mulţumesc pentru eforturile făcute şi vă asigur că situaţia fiecărei misiuni este examinată cu maximum de atenţie şi grijă pentru a evita disfuncţionalităţi majore în activitatea dumneavoastră", a spus el.

Ministrul apreciază că angajaţii MAE se confruntă, cu toţii, cu o provocare "pe care am putea-o numi hotărâtoare", anume "să dovedim că merităm să fim consideraţi o categorie de elită prin performanţele pe care le obţinem în condiţii dificile".

"Nu suntem singurii în această situaţie: mă gândesc la oameni la fel de educaţi şi de specializaţi că şi noi - profesori, medici - ale căror salarii rareori ajung la sfârşit de carieră la nivelul de venituri ale diplomaţilor debutanţi. Mă gândesc chiar la colegii noştri de profesie, la diplomaţii altor ţări, cu care va întâlniţi în fiecare zi. Să fim conştienţi că dificultăţile pe care le întâmpinăm sunt similare şi, în unele cazuri, chiar mai mari, iar măsurile de redresare adoptate de alţii sunt mai dure", scrie Baconschi.

"În perioada următoare vom definitiva procesul de evaluare şi recalibrare a resurselor bugetare. Nu va fi uşor să luăm unele decizii, dar nu vom avea de ales. Nu va fi uşoară nici punerea lor în practică. Am încredere însă în ataşamentul dumneavoastră faţă de activitatea diplomatică şi, mai ales, faţă de angajamentul de reprezentare a ţării într-un mod demn şi profesionist. Vom acţiona pentru a transforma instituţia noastră într-un reper al funcţionării moderne, flexibile şi creatoare, în care criteriile de evaluare să fie jaloane reale pentru proiectarea carierei diplomatice într-o manieră mai clară şi mai predictibilă", le mai scrie Baconschi angajaţilor.

Teodor Baconschi le propune de asemenea angajaţilor MAE să rămână "un etalon de adaptare".

"Vă amintesc afirmaţiile pe care le-am făcut la preluarea conducerii Ministerului: instituţia noastră a fost precursorul schimbărilor din România în perioada în care obiectivele strategice ale întregii noastre societăţi erau integrarea europeană şi euro-atlantică. Să vedem în situaţia prezentă - desigur temporară - ocazia de a demonstra, încă o dată, că putem fi un etalon de adaptare, reforma instituţională şi performanţă", conchide Baconschi.

Contactat de MEDIAFAX, liderul sindicatului MAE a confirmat existenţa mesajului, comentând: "Anul acesta am auzit numai minciuni. Asta nu ar fi ultima minciună".

"Mi-au declarat nemulţumirea membri de sindicat din MAE. Sunt foarte supăraţi, pentru că niciodată nu s-a întâmplat să fie atâţia detaşaţi care au plecat la post. Au venit din RA-APPS, SPP şi din alte ministere", a mai spus Smadu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici