Baconschi: MAE va aloca 100.000 de euro pentru sprijinirea societăţii civile din Belarus

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că România va aloca, din bugetul MAE de asistenţă pentru dezvoltare, un ajutor de 100.000 de euro dedicat sprijinirii societăţii civile din Belarus.

Urmărește
5 afișări

"Noi vom aloca din cadrul bugetului MAE dedicat asistenţei pentru dezvoltare un ajutor de 100.000 de euro, care va fi concretizat şi prin burse şi prin mai multe invitaţii către ONG-urile din Belarus pentru a participa la Forumul ONG-urilor din zona Mării Negre. Ne vom gândi la forme concrete de aistenţă către societatea civilă de acolo", a declarat Teodor Baconschi, aflat la Varşovia, unde participă la Conferinţa Donatorilor pentru Belarus.

El a reamintit că, la Bruxelles, miniştrii de Externe din statele membre au decis revizuirea regimului de sancţiuni la adresa Belarusului. "Am venit la Varşovia pentru a participa la conferinţa donatorilor pentru Belarus, pentru că împărtăşim împreună cu Suedia, Polonia, Estonia ideea că democraţia în vecinătatea răsăriteană a Uniunii este un factor de stabilitate, de securitate colectivă şi prin urmare este foarte important să ne păstrăm vigilenţa atunci când monitorizăm situaţia din Belarus. După alegeri au avut loc foarte multe încălcări ale drepturilor omului şi, prin urmare, UE este hotărâtă să acţioneze atât prin Parteneriatul Estic, cât şi în cadrul Politicii Europene de Vecinătate pentru a sprijini concret consolidarea societăţii civile din Belarus. Am transmis un semnal puternic în acest sens", a spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Întrebat cum comentează criticile aduse de însărcinatul cu afaceri al Belarusului faţă de participarea României la acest eveniment, ministrul a explicat că România doreşte încurajarea evoluţiilor democratice în vecinătatea europeană, iar participarea la eveniment este un semnal în acest sens. "Este vorba de o politică europeană la care subscriem şi ne dorim ca evoluţiile democratice să continue să fie încuranjate (...) Prezenţa României la Conferinţa donatorilor este un semnal în acest sens", a spus ministrul.

"În ceea ce priveşte Belarusul, suntem convinşi că, dacă puterea de la Minsk revine la sentimente mai bune şi reuşeşte să deschidă un dialog normal cu opoziţia şi cu societatea civilă, atunci evident că şi dialogul dintre puterea de la Minsk şi UE va evolua pe un ton mai pozitiv", a mai spus Baconschi.

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, Sergei Molunov, a criticat decizia României de participare la Conferinţa Donatorilor pentru Belarus, apreciind că este un gest neprietenos prin care Bucureştiul ia asupra sa responsabilitatea pentru eventuala înrăutăţire a relaţiilor bilaterale.

"Probabil că ştiţi că astăzi la Varşovia are loc Conferinţa donatorilor pentru Belarus, la care ia parte şi ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Scopul acestei conferinţe este de a strânge bani pentru a finanţa opoziţia din Belarus. Nu ştiu, poate că în România este totul foarte bine, aşa încât România poate să ofere bani pentru finanţarea opoziţiei belaruse. Dar nu cred că opozanţii belaruşi, care, pe banii contribuabililor români îşi vor asigura traiul, se vor odihni în diferite staţiuni, nu cred că ei vor spune mulţumesc poporului român pentru această finanţare", a spus însărcinatul cu afaceri, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că Belarusul respectă decizia de participare a României la această conferinţă, pe care o consideră însă un gest neprietenos.

"Noi respectăm alegerea României şi respectăm participarea la această conferinţă. Aceasta este alegerea României, dar oficial vreu să vă spun că partea belarusă consideră participarea la această conferinţă ca un pas neprietenesc în relaţia cu Belarusul. Şi, participând la această conferinţă, România îşi ia asupra sa o parte din responsabilitate pentru posibilele înrăutăţiri în relaţiile bilaterale", a spus el.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, participă, miercuri, la conferinţa internaţională a donatorilor pentru Belarus, de la Varşovia, a precizat marţi MAE, adăugând că România se alătură efortului de asistenţă anunţat de organizatori şi de donatori prin exprimarea sprijinului pentru societatea civilă.

Obiectivul conferinţei îl reprezintă reînnoirea angajamentului statelor donatoare faţă de societatea civilă din Belarus şi marcarea începutului unei noi etape a acestui parteneriat. Totodată, în cadrul conferinţei va fi discutat sprijinul pe care comunitatea internaţională îl poate oferi Belarusului. Pe agendă vor figura teme precum: drepturile omului, organizaţiile societăţii civile, sprijinul financiar şi legislativ pentru trusturile media, programele de schimb pentru studenţi şi alte iniţiative în domeniul educaţiei, se arăta în comunicatul MAE.

România se alătură efortului de asistenţă anunţat de organizatori şi de ceilalţi donatori prin exprimarea sprijinului pentru societatea civilă. MAE va continua să invite reprezentanţi ai societăţii civile din Belarus la Forumul ONG-urilor la Marea Neagră, aflat în 2011 la cea de-a patra ediţie, preciza sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici