Baconschi: Mi-ar plăcea să numesc ambasadori din opoziţie, dacă ar avea personalităţi ca Avramescu

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, la Realitatea TV, că şi-ar dori să facă numiri de ambasadori din rândurile opoziţiei dacă ar exista "personalităţi publice de talia lui Cătălin Avramescu" apropiate de PSD.

Urmărește
47 afișări

"Mi-aş dori ca opoziţia socialistă să aibă nişte intelectuali publici care sunt apropiaţi de ea şi mi-aş dori să fac propuneri în logica deschiderii către opoziţie, dacă ar exista personalităţi publice, de talia lui Cătălin Avramescu, să zicem, apropiate de PSD şi care şi-ar dori să intre în diplomaţie", a spus Baconschi.

El a adăugat că "apropirea de putere este într-o administraţie europeană normală un parcurs firesc pentru orice carieră de înalt funcţionar public".

"Este onoare într-un stat care nu s-a defectat complet să lucrezi cu şeful statului sau cu primul-ministru. Luaţi orice administraţie europeană din orice stat membru şi veţi constata că toţi cei care se învrednicesc profesional să ajungă pe asemenea poziţii îşi continuă cariera de înalţi funcţionari publici fie în diplomaţie, fie în alte poziţii administrative, în Franţa trec chiar la marile regii controlate de statul francez", a spus ministrul.

"E normal să numim anumiţi ambasadori pe criterii politice. În primul rând, domnul Avramescu a fost în MAE, prin anii '90, deci are un background diplomatic, în al doilea rând a lucrat direct cu şeful statului în calitate de consilier prezidenţial. Obama şi predecesorii lui au numit cam 30% dintre ambasadorii SUA dintre prietenii politici, în care preşedintele are încredere. În acelaşi timp, oricât ne-am tulbura noi minţile şi ne-am învrăjbit reciproc în ultimii ani, până la urmă CV-ul cuiva ar trebui să fie determinant în propria carieră, or Cătălin Avramescu e un om cu cărţi serioase, publicate inclusiv la mari universităţi, la mare edituri academice, ca Princeton, sau altele din occident, a predat la Helsinski", a spus el.

El a fost întrebat şi despre numirea Manuelei Vulpe ca ambasador în Argentina, context în care ministrului i s-a reamintit că aceasta a fost rechemată de la post, din Mexic, în urma unui scandal mediatic "care implica nişte e-mail-uri cu tentă sentimentală".

"A fost o făcătură organizată de bătrâna Securitate, nimeni n-a văzut concret ceva şi doamna Vulpe este o persoană aflată la a treia misiune diplomatică. A fost prima femeie ambasador, dacă nu mă înşel, în noua Românie, după '90 şi a făcut o activitate diplomatică remarcabilă şi remarcantă", a spus Baconschi, adăugând că rechemarea de la post, din 2007, "a avut de-a face cu această mistificare, care nu are de-a face cu calităţile profesionale şi cu efortul pe care şi dânsa, ca şi alţi diplomaţi români, l-au făcut pentru a conduce misiuni de o relativă importanţă".

Şeful Cancelariei preşedintelui României, Cătălin Avramescu, propus ambasador în Finlanda şi Estonia, a primit, miercuri, avizul pozitiv al parlamentarilor din Comisiile de politică externă, cu 16 voturi "pentru" şi 15 "împotrivă". De asemenea, Manuela Vulpe, propusă ambasador al României în Argentina, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor de politică externă, cu 25 de voturi "pentru" şi trei împotrivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici