Baconschi: Nu am primit nicio reacţie din partea ministrului rus de Externe pe tema scutului

Minsitrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că nu a primit nicio reacţie din partea omologului său rus pe tema amplasării pe teritoriul României a elementelor scutului antirachetă, el exprimându-şi speranţa că Rusia va participa constructiv la acest sistem.

Urmărește
4 afișări

"Aţi văzut diferite reacţii transmise la nivelul unor purtători secundari de mesaj. Nu am primit nicio reacţie la nivelul omologului meu rus. Ne exprimăm în continuare speranţa că Rusia va participa constructiv la acest sistem şi o serie de negocieri în curs vor fi probabil finalizate în următoarea perioadă", a spus Baconschi.

El a apreciat că solicitarea unor garanţii de către Rusia reprezintă "o chestiune de încredere între foşti adversari".

"Scutul e defensiv, nu s-a pomenit scut cu care să faci altceva decât să te aperi de un atac. Dialogul politic dintre Washington şi Rusia, dintre UE şi Federaţia Rusă sau acela dintre NATO şi Rusia continuă. Există un calendar de întâlniri perioadice foarte substanţiale", a mai spus Baconschi.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Rusia este dispusă să discute toate propunerile privind scutul antirachetă din Europa, a declarat şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, miercuri, după reuniunea consiliului NATO-Rusia.

Makarov a spus că Moscova va cere ca NATO să garanteze că scutul antirachetă european nu va ameninţa potenţialul nuclear rusesc.

"Intenţionăm să cerem garanţiile cele mai solide care să ateste că scutul antirachetă din Europa nu va fi îndreptat împotriva potenţialului strategic rusesc", a avertizat generalul, la finalul unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO la nivelul şefilor de Stat Major.

Fără participarea Rusiei, crearea sistemului de apărare antirachetă european va provoca o schimbare profundă a echilibrului strategic mondial, a mai apreciat Makarov. "Noi suntem deschişi oricărei propuneri constructive care va lua în calcul preocupările părţii ruse privind bulversarea eventuală a echilibrului strategic", a precizat el.

Comandantul Trupelor aerospaţiale ruse, generalul Oleg Ostapenko, declarase anterior că Moscova este "pregătită să conceapă împreună cu experţii NATO arhitectura sistemului teritorial, începând cu alegerea unui loc pentru radare şi rachetele de interceptare, până la exploatarea comună a centrelor de comandă şi prelucrare a informaţiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici