Baconschi: Sunt acuzat de întârzierea aderării la Schengen, dar nu e o chestiune de politică externă

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, scrie, luni, pe blogul său, că ar trebui să se înţeleagă faptul că "Schengen nu e o chestiune de politică externă, ci internă", el subliniind că poliţiile naţionale, nu diplomaţia sunt responsabile cu destructurarea reţelelor de infracţionalitate.

Urmărește
454 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Sunt acuzat de întârzierea aderării la Schengen, dar nu e o chestiune de politică externă

Teodor Baconschi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Văd că mai nou sunt ţinut responsabil pentru te miri ce. Aseară, o jurnalistă pe care nici un dubiu nu ar putea-o clinti din omniscienţă şi omnicompetenţă, mă acuza pentru întârzierea aderării României la Schengen, pentru tratamentul şi imaginea românilor în UE, ba chiar pentru suspendarea de la tranzacţiile cu certificate pentru emisiile de carbon! Mi-am interzis să scriu pe acest blog pe teme de politică externă, fiindcă ele angajează România, oricât aş pretexta că mă exprim în capacitate privată. Dar vocile dogite ale casandrelor de serviciu reclamă totuşi o replică", scrie Baconschi pe blogul său.

Ministrul de Externe precizează că ar trebui înţeles, în primul rând, că "Schengen nu e o chestiune de politică externă, ci internă".

"Rezervele ţin de corupţia din vămi, unde s-a făcut totuşi ordine, şi de anevoioasa reformă din justiţie, care determină menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). Deşi acesta nu ar trebui să fie direct legat de procesul aderării României la spaţiul Schengen, unele state membre UE fac această legătură. De aceea, chiar vinerea trecută am avut o întâlnire de coordonare cu colegii mei, miniştrii Justiţiei şi Internelor şi o rundă de discuţii telefonice extrem de pozitive cu omologii din alte state UE. Aceste lucruri nu se trâmbiţează pe la televiziuni, dar lucrăm intens, de un an şi jumătate, pe toate canalele diplomatice, pentru a pregăti aderarea României la spaţiul Schengen", adaugă Teodor Baconschi.

El menţionează că mai trebuie înţeles că Europa trece printr-o dublă criză: prima este globală, dar a doua ţine de încrederea în însăşi construcţia Uniunii noastre.

"Aici poziţia României este clară: fără reguli ferme, fără respectarea principiilor fondatoare ale Uniunii, riscăm să compromitem întreaga arhitectură europeană. Riscul este resurgenţa xenofobiei, restabilirea barierelor sau a valutelor naţionale, şi finalmente reducerea tuturor statelor europene la insignifianţă globală. Europa contează doar unită, iar unitatea cere acceptarea principială a regulilor. România şi-a îndeplinit datoria pentru a adera la Schengen şi nu încetează să îşi menţină poziţia asertivă, chiar dacă, la nivel diplomatic, acest lucru implică o anumită discreţie şi reţinere lexicală", precizează Baconschi.

"Totodată, protestăm ferm faţă de orice abuz sau insultă la adresa cetăţenilor români, chiar dacă nu ne ridiculizăm certându-ne cu păpuşile emisiunii Les Guignols, cum ar vrea unii. Pe de altă parte, ar fi bine ca fiecare să-şi asume responsabilităţile care îi revin. Poliţiile naţionale, nu diplomaţia sunt responsabile cu destructurarea reţelelor de cerşetorie, prostituţie şi infracţionalitate care otrăvesc viaţa cetăţenilor oneşti, fie ei victime sau, colateral, victime de imagine. Restul e demagogie", mai scrie ministrul de Externe pe blogul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici