- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Baconschi: Ungaria trebuie să manifeste reţinere, luciditate, bun simţ regional şi bună vecinătate
Oficialii din Ungaria trebuie să dea dovadă de "reţinere, luciditate, bun simţ regional şi bună vecinătate, astfel încât să nu stricăm ce am construit", a declarat, luni, la RFI, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi.
Teodor Baconschi declară că, în general, "convocarea unui ambasador la sediul MAE denotă o anumită crispare, o anumită tensiune". "El e invitat la un nivel de lucru, de obicei, director de spaţiu şi nu la nivelul conducerii ministerului, tocmai pentru a sublinia că e vorba de un moment de răceală. Dincolo de procedurile diplomatice, astea sunt nişte împrejurări pasagere", a adăugat el.
Ministrul de Externe spune că şi-a exprimat dorinţa "de a lucra onest pentru parteneriatul strategic româno-ungar" şi se aşteaptă ca "şi de la Budapesta să existe reţinere, luciditate, bun simţ regional şi bună vecinătate, astfel încât să nu stricăm ce am construit".
Teodor Baconschi nu vrea "reacţii emoţionale": "Tocmai pentru că trebuie să avem explicaţii cu partenerii noştri şi în primul rând cu opinia publică internă, nu e nevoie de reacţii emoţionale, precipitate, de hiperbole şi de exagerări, care să încingă inutil atmosfera".
"Noi ne simţim confortabil ca populari europeni, avem aceeaşi apartenenţă politică şi suntem două Guverne de dreapta reformiste. (...) Ei rămân parteneri cât se poate de fiabili, cu condiţia ca astfel de inflamări retorice să nu intoxice zadarnic climatul dintre noi", continuă Teodor Baconschi.
Şeful diplomaţiei române crede că "Ungaria ne-a privit puţin de sus, pentru că ne-a luat-o înainte în procesul de integrare europeană".
Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, a declarat în 15 iunie vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI. Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen.
Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos". "Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", subliniază Semjen.
Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană, a declarat, ulterior, premierul Emil Boc, în replică la afirmaţiile vicepremierului ungar pe această temă.
"Ne uităm la formă, dar văd că nu ne interesează conţinutul. Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană. Ambasadorul ungar la Bucureşti a fost invitat la Ministerul român de Externe, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria", a spus Boc, la postul B1 TV.
"Din păcate, în ultima perioadă, s-au înmulţit declaraţiile provocatoare care, venite de la Budapesta au şi un supărător aer de imixtiune în treburile altui stat", a declarat la rândul său Teodor Baconschi, joi, la RFI.
Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care "partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative".
Ambasadorul a declarat, ulterior, pentru MEDIAFAX că interesul exprimat de Ungaria în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare teritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important şi pentru comunitatea maghiară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Curtea de Apel București judecă solicitarea lui Călin Georgescu privind anulare alegerilor prezidențiale. Susținătorii lui Georgescu protestează la Curtea de Apel
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa „trenuleţ”: Situaţia nu este uşoară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:15
-
astăzi, 21:08