Baconschi va susţine, la Conferinţa privind Libia, necesitatea acţiunii sub coordonarea NATO

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial luni, 28 martie.)

3 afișări

Şeful diplomaţiei române va susţine, marţi, la Londra, la Conferinţa internaţională privind Libia, necesitatea acţiunii concertate şi eficiente sub coordonarea NATO şi în parteneriat cu alte state pentru aplicarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi asigurarea protecţiei civililor.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, va participa, marţi, la Conferinţa internaţională de la Londra privind Libia. Ministerul precizează că şeful diplomaţiei române va susţine necesitatea acţiunii concertate şi eficiente sub coordonarea NATO şi în parteneriat cu alte state, inclusiv din regiune, pentru aplicarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi asigurarea protecţiei civililor.

"Va reitera poziţia României de participare în cadrul NATO la operaţiunea de impunere a embargoului privind armele", se arată în comunicatul MAE.

La Conferinţă sunt invitate statele membre ale NATO şi UE, state din regiune, reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale (ONU, Uniunea Africană, NATO, Organizaţia Conferinţei Islamice), alte ţări care şi-au manifestat dorinţa de a contribui (militar sau financiar) la aplicarea Rezoluţiilor 1970 şi 1973 ale Consiliului de Securitate.

Scopul conferinţei este de a discuta evoluţiile din Libia, mai ales în urma Summit-ul de la Paris şi măsurile aplicării, în continuare, a rezoluţiilor menţionate, în plan militar şi non-militar - regimul de sancţiuni, asistenţa umanitară etc.

CSAT a aprobat, luni, într-o şedinţă, dislocarea şi operarea pe aerodromuri din România a unor aeronave ale forţelor aeriene ale SUA, pentru realimentare în aer, utilizate în operaţia de impunere a Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU.

Preşedinţia informează că luni, la ora 18.00, a avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de preşedintele României, Traian Băsescu.

La şedinţă au participat prim-ministrul României, Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor şi consilierul prezidenţial Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României.

"În cadrul şedinţei s-a analizat dislocarea şi operarea pe aerodromuri din România a unor aeronave ale forţelor aeriene ale SUA, pentru realimentare în aer, utilizate în operaţia de impunere a Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate al ONU. În conformitate cu procedurile juridice legale, preşedintele României, după consultarea membrilor Consiliului, a aprobat această solicitare, urmând ca, ulterior, să informeze Parlamentul României. Solicitarea şi aprobarea au la bază prevederile din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii", se arată într-un comunicat remis de Preşedinţie.

România va participa la operaţiunile militare din Libia cu fregata Ferdinand şi 207 militari, a decis marţi seară Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Costurile participării se ridică la 4,5 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici