„Ambasada României la Jakarta a fost informată despre semnarea decretului privind extrădarea şi a transmis informaţia autorităţilor române de resort. Autorităţile în drept române şi indoneziene acţionează pentru aplicarea acesteia”, a spus Doris Mircea.
Ea a amintit că MAE are doar rolul de a asigura comunicarea dintre autorităţile competente în acest caz din Indonezia şi din România.
Poliţia indoneziană a anunţat miercuri că a primit decretul semnat de preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono, care aprobă extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în România pentru înşelăciune, relatează Jakarta Globe, în ediţia electronică de joi.
Potrivit şefului departamentului de criminalitate informatică al Poliţiei Naţionale, decretul prezidenţial care aprobă extrădarea lui Nicolae Popa a fost emis la 1 aprilie.
Aprobarea extrădării intervine la patru luni după ce Tribunalul districtual din Jakarta de Sud a decis că Popa poate fi extrădat. Acesta a fost arestat la Jakarta în decembrie 2009, pe baza unui mandat de arestare emis de Interpol la solicitarea poliţiei române.
Preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extrădarea lui Nicolae Popa la data de 22 martie, potrivit informaţiilor ambasadei Indoneziei la Bucureşti.
Sursa citată a precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că decretul va fi trimis autorităţilor centrale de la Jakarta, respectiv Poliţie, Procuror General şi Ministerul Afacerilor Externe.
Data la care va fi predat Nicolae Popa nu a fost stabilită, dar va fi decisă de autorităţile centrale indoneziene şi comunicată Bucureştiului.
Potrivit procedurii, termenul de predare este de 30 de zile.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.