Rep: S-a vorbit la un moment dat şi despre o susţinere a lui Ion Iliescu pentru Crin Antonescu şi Sorin Oprescu şi-a anunţat sprijinul, şi el fiind, la un moment dat, un posibil contracandidat al lui Băsescu. O astfel de alianţă l-ar ajuta pe Antonescu, împotriva lui Traian Băsescu?
V.S.: Eu nu cred că Iliescu, astăzi, mai poate să fie un atu pentru un candidat, cred că mai degrabă piatră de moară, iar dacă vrea Crin Antonescu să defileze cu Ion Iliescu este problema lui. Eu, personal, cred că asta diminuează şanele oricărui candidat, o asemenea susţinere.
Şi dacă vorbim de PNL şi de posibila evoluţie a PNL în perioada următoare, cred că ar trebuie să fie preocupat de consolidarea instituţională, de clarificarea doctrinară şi să lămurească relaţiile pe care le are cu Dinu Patriciu, să înlăture percepţia publică potrivit căreia PNL este un vehicul politic pentru promovarea intereselor economice ale lui Patriciu.
Dacă PNL va înfrunta aceste trei mari provocări şi dacă va avea o evoluţie corectă în perioada următoare, şansele politice ale PNL vor fi poate mai mari decât cele din momentul de faţă.
Ceea ce este indiscutabil este că PNL, ca urmare a evoluţiilor din ultimii ani, a rămas al treilea partid. Există în momentul de faţă două partide puternice, PNL este la mijloc între ele şi ar putea să aibă două evoluţii în viitor: o evoluţie asemănătoare PNŢCD şi o evoluţie asemănătoare Partidului Liberal Democrat din Germania, adică să fie un partid – balama, care se aliază fie cu stânga, fie cu drepata, în funcţie de conjunctură.
Ar mai fi şi a treia posbilitate, ipoteză, la care eu mă gândesc acum. Doar speculez, nu am nicio predicţie în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla, dar este posibil ca PNL să urmeze modelul creştin-socialilor din Bavaria. Adică, la alegerile naţionale din Germania, de o jumătate de secol există o alianţă perpetuă între creştin-democraţi şi creştin-sociali. Nu se discută această alianţă, este tot timpul o constantă.
PNL ar putea, în viitor, să evolueze în această direcţie, să aibă o alianţă perpetuă cu PDL şi împreună să domine scena politică în perioada următoare. Lucrul acesta se putea face la ultimele alegeri, dacă PNL accepta oferta noastră, astăzi era un guvern de cetnru-drepata, PDL-PNL. În viitor, însă totul este posibil. Repet, această ipoteză e doar o ipoteză de şcoală, este o speculaţie, dar în politică trebuie să ai în vedere toate soluţiile.