- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banţa i-a trimis lui Boc o scrisoare în care solicită să fie reinstalat rapid la Prefectura Gorj
Fostul prefect de Gorj Victor Banţa, numit în funcţie de Guvernul PNL şi trecut în postul de inspector după preluarea guvernării de PDL, i-a trimis premierului Emil Boc o scrisoare în care solicită, în baza deciziei instanţei, ca la prima şedinţă de guvern să fie reinstalat la conducerea prefecturii
Scrisoarea a fost transmisă în acelaşi timp secretarului general al Guvernului, ministrului Administrației și Internelor, precum şi preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP).
Victor Banţa a fost promovat prefect de Gorj la 1 aprilie 2007, în mandatul premierului Tăriceanu, dar în martie 2009, după preluarea guvernării de către PDL, a fost trecut în postul de inspector guvernamental pentru judeţul Braşov.
El a declarat atunci că atribuţiile pe care le are ca inspector guvernamental detaşat în judeţul Braşov reprezintă pentru el "un coşmar", spunând că potrivit fişei postului trebuie să inventarieze gropile din şosea, să aibă grijă ca benele să fie închise bine, ca să nu cadă nisip, iar roţile camioanelor să fie splălate.
Banţa a contestat actele guvernamentale prin care a fost schimbat din funcţia de prefect, iar Curtea de Apel Bucureşti a anulat hotărârea de guven prin care a fost înlocuit, precizând că acesta trebuie repus în situaţia anterioară. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a putut fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În toamna anului 2009, la conducerea prefecturii Gorj a fost numit Andrei Vasile Liviu.
Într-o scrisoare transmisă premierului Emil Boc la sfârşitul săptămânii trecute, Victor Banţa arată că hotărârea de guvern prin care la conducerea prefecturii a fost numit Andrei Vasile Liviu este emisă în baza articolului 43 din HG 341/2007, cu consultarea bazei de date a ANFP din care ar "reieși" că nu există funcționari publici care să îndeplinească condițiile pentru a fi numiți pe funcția de prefect, ceea ce este însă fals, deoarece, potrivit chiar declaraţiei purtătorului de cuvânt al Guvernului, existau 77 inspectori guvernamentali, cu concurs pentru intrarea în categoria înalților funcționari publici, "gata să fie dați afară din sistem și să fie păstrați ceilalți ilegal pe post".
"Este ca și cum ai vrea să păstrezi în sistem medici stagiari și să dai afară medicii primari din spitale, presupunând că nu ar există acești medici primari - dar ei sunt", arată fostul prefect.
Acesta explică faptul că evidența funcțiilor de înalți funcționari publici se administrează separat de celelalte funcții publice la ANFP, într-o bază de date specifică, pe care Guvernul o consultă înainte să vadă dacă există înalți funcționari publici care să corespundă unei funcții vacante şi că mobilitatea înalților funcționari publici este realizată pentru eficientizare, în interes public și în interesul funcționarului public la cererea acestuia, atunci când există o funcție publică vacantă sau temporar vacantă.
"În cazul nostru, 90% din funcțiile de prefect și subprefect din România sunt vacante și/sau temporar vacante", afirmă Banţa.
În acelaşi timp, mobilitatea în interesul funcţionarului public poate fi realizată numai în cazul în care cererea înaltului funcţionar public este pentru o funcţie publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, pentru care îndeplineşte condiţiile stabilite. Pentru realizarea mobilităţii inspectorilor guvernamentali pe o funcţie publică de prefect sau subprefect, aceştia trebuie să aibă o activitate de minim 6 luni în funcţia publică de inspector guvernamental şi să fi obţinut la evaluarea activităţii cel puţin calificativul "bine". La aceasta se adaugă dreptul funcționarilor publici de a solicita modificarea raporturilor de serviciu.
El arată astfel că prin raportul Comisiei de evaluare a performanțelor individuale ale înalților funcționari publici a fost evaluat cu calificativ "foarte bine" pe 2008 şi 2009, când a îndeplinit mandatul de prefect al județului Gorj şi, ulterior, de inspector guvernamental.
"Având în vedere toate acestea, solicit ca, la prima ședință de guvern, să emiteți două hotărâri de guvern, una prin care să constatați încetarea de drept a exercitării cu caracter temporar a funcției publice de prefect al județului Gorj de către Andrei Vasile Liviu și o alta prin care subsemnatul să fiu numit/repus în funcția de prefect al județului Gorj", spune în scrisoare fostul prefect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem o misiune. Să apărăm Democrația în România
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.