Obama a vorbit la un eveniment cu Fundaţia Stavros Niarchos unde a subliniat inegalitatea socială. Fostul preşedinte american a vizitat ruinele antice ale Acropolei din Atena, alături de familia sa, scrie New York Post.
„Te gândeşti la ce se întâmplă săptămâna asta. Există o potenţială tragedie care se desfăşoară cu un submersibil care primeşte acoperire TV, din minut în minut, la ştiri, în întreaga lume şi este de înţeles pentru că toţi dorim şi ne rugăm pentru ca aceşti oameni să fie salvaţi.Dar faptul că a atras mai multă atenţie decât 700 de oameni care s-au înecat lângă Pylos este o situaţie insuportabilă”.
Impressive remarks from @BarackObama today at @SNForg as he courageously draws a parallel between the media’s focus on the #TitanicSubmarine and the tragic loss of approximately 700 asylum seekers in a recent shipwreck near #Pylos | #RefugeeWeek #Titanic pic.twitter.com/6cIqqJ8XAk
— Makis Mylonas (@MylonasMakis) June 22, 2023
Moartea a sute de refugiaţi în largul coastelor Greciei a şocat naţiunea, dar şi Europa.
Chiar şi politicienii anti-imigranţi şi-au exprimat simpatia, dar alţii se întreabă dacă autorităţile sunt de vină. Unii europeni de extrema dreaptă i-au catalogat drept invadatori şi susţin că şi-au meritat soarta, scrie DW.
Potrivit Al Jazeera, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a estimat că nava transporta între 700 şi 750 de persoane, inclusiv cel puţin 40 de copii, pe baza interviurilor cu supravieţuitorii. Organizaţia Salvaţi Copiii a susţinut că erau mai mulţi minori – aproximativ 100.
Sea Watch scrie că Marea Mediterană nu este doar un cimitir, ci o scenă a crimei.
Vasul recent scufundat a provocat un bilanţ cutremurător, aproape la jumătate din bilanţul victimelor de pe vasul Titanic în 1912.
Doar că aceşti pasageri nu erau acolo pe un yacht să se relaxeze într-o vacanţă, erau oameni care voiau să scape din ţări aflate în război şi luptau să supravieţuiască, iar Uniunea Europeană nu le-a acordat suficient ajutor la timp.