Prima pagină » Politic » Mihai Fifor, într-un interviu pentru AP: Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei asupra spaţiului aerian şi asupra apelor teritoriale aparţinând României

Mihai Fifor, într-un interviu pentru AP: Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei asupra spaţiului aerian şi asupra apelor teritoriale aparţinând României

România se confruntă zilnic cu "provocări" din partea Rusiei în zona Mării Negre şi contracarează atacuri cibernetice şi interferenţe politice, afirmă ministrul Apărării, Mihai Fifor, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Associated Press.
Mihai Fifor, într-un interviu pentru AP: Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei asupra spaţiului aerian şi asupra apelor teritoriale aparţinând României
Mihai Draghici
25 iun. 2018, 20:35, Politic

Mihai Fifor a declarat pentru Associated Press că România vrea să devină principalul factor de securitate şi o zonă pentru depistarea rapidă a ameninţărilor care vizează aliaţii din cadrul NATO.

„Nu cred că există o zi fără provocări” din partea Rusiei asupra spaţiului aerian şi asupra apelor teritoriale aparţinând României, dar Guvernul depune eforturi pentru „descurajarea” acestor acţiuni „cât mai mult posibil şi cât se poate de eficient”, a afirmat Mihai Fifor.

România găzduieşte o importantă bază militară americană şi a adoptat poziţii mai pro-americane decât statele vecine, situaţie care a condus la relaţii reci cu Rusia, care, potrivit lui Mihai Fifor, este „practic un vecin” de când a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014.

„Rusia îşi suplimentează practic în fiecare zi capacităţile militare în Peninsula Crimeea; vorbim despre noi capabilităţi navale, despre noi fregate, noi submarine”, a explicat Mihai Fifor, afirmând că România majorează bugetul pentru apărare la nivelul de 2% şi „demonstrează că este un pilon de stabilitate şi securitate”.

Mihai Fifor a subliniat că România se confruntă cu „interferenţe în zona politică, interferenţe asupra minorităţilor… şi război economic” care include exprimarea de opoziţie faţă de construcţia unei conducte care să reducă dependenţa faţă de gazul rusesc.

Conducta de gaz, din Bulgaria spre Austria prin România şi Ungaria, ar putea permite României să devină un mare exportator de gaz prin conectarea rezervelor din bazinul Mării Negre.