Băsescu, a cincea vizită la Chişinău, unde spune că românii "chiar au simţit" că îi iubeşte

Preşedintele Traian Băsescu face miercuri a cincea sa vizită în Republica Moldova, precedenta având loc în ianuarie 2010, după înlăturarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin şi instalarea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului Băsescu, a cincea vizită la Chişinău, unde spune că românii "chiar au simţit" că îi iubeşte

Băsescu, a cincea vizită la Chişinău, unde spune că românii "chiar au simţit" că îi iubeşte (Imagine: ProTV/Cătălin Abagiu)

Traian Băsescu a efectuat prima sa vizită oficială ca şi preşedinte al României la Chişinău, în ianuarie 2005, când liderul comunist Vladimir Voronin promova ideea aderării la UE, preşedintele român susţinându-l deschis pe acesta. El a primit din partea lui Voronin şi un cadou constând în 11.000 de sticle de vin moldovenesc, care au fost trimise cu un tren în România, fiind depozitate în crama Palatului Cotroceni.

Relaţiile dintre cele două ţări au avut o perioadă foarte caldă, în acel moment preşedintele Băsescu afirmând că cele două ţări româneşti se vor întâlni în viitor în cadrul UE.

În ianuarie 2007, preşedintele Băsescu mergea din nou la Chişinău şi convenea cu Voronin deschiderea a două noi consulate româneşti la Bălţi şi Cahul. Aderarea României şi aducerea pe Prut a frontierei UE au avut însă un efect contrar asupra lui Vladimir Voronin, care a revenit la reafirmarea poziţiei pro-ruse şi a tergiversat politica de apropiere a Republicii Moldova faţă de UE.

De la acel moment, şi relaţiile Bucureşti-Chişinău au cunoscut o răcire progresivă.

Guvernul comunist s-a angajat în acei ani şi într-un conflict cu Bucureştiul cu privire la "limba moldovenească", a recurs chiar şi la expulzări ale unor diplomaţi români şi reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români, iar în aprilie 2009 acuza România de implicare în protestele de stradă şi îl expulza pe ambasadorul Filip Teodorescu.

Vladimir Voronin l-a atacat de atunci constant pe Traian Băsescu, el acuzându-l recent inclusiv că sună liderii de la Chişinău, seara, în stare de ebrietate.

Băsescu a mai făcut şi în august 2008 o vizită la Chişinău, acea deplasare fiind inclusă într-un turneu în Ucraina, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia efectuat la scurt timp după războiul din Georgia.

În ianuarie 2010, preşedintele Băsescu efectua la Chişinău prima sa vizită externă de la preluarea celui de-al doilea mandat de şef al statului, la invitaţia preşedintelui interimar de atunci, Mihai Ghimpu, la o jumătate de an după înlăturarea regimului lui Voronin în urma protestelor de stradă din primăvara lui 2009. Într-o vizită care a durat două zile, Băsescu i-a încurajat atunci pe liderii moldoveni în eforturile de negociere a paşilor pentru apropierea de UE, a depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare, la cimitirul soldaţilor români căzuţi în 1941 de la Ţiganca, precum şi la mormintele poetului Grigore Vieru şi regretaţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

În mai 2012, Traian Băsescu a fost invitat de către preşedintele Nicolae Timofti să facă o nouă vizită oficială la Chişinău. Vizita ar fi trebuit să aibă loc pe 1 februarie 2013, însă a fost amânată din cauza stării de sănătate a liderului moldovean.

În cursul vizitei oficiale de miercuri, Traian Băsescu urmează să aibă convorbiri atât cu preşedintele ţării, premierul şi preşedintele Parlamentului, cât şi cu primarul municipiului Chişinău şi cu liderii Partidului Democrat, Partidului Liberal şi Partidului Liberal-Democrat. De asemenea, preşedintele român se va întâlni cu lideri de opinie şi cu lideri ai societăţii civile.

Vizita lui Traian Băsescu intervine în contextul în care Chişinăul este aproape de semnarea în această toamnă a Acordului de Asociere la UE şi Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană.

"În mod cert, cu ocazia Summit-ului de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de asociere la Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător", afirma preşedintele Băsescu, cu ocazia unui interviu acordat săptămâna trecută unei publicaţii de la Chişinău.

Băsescu mai arăta că moldovenii au simţit de-a lungul anilor faptul că el chiar îi iubeşte ("Românii de pe stânga Prutului chiar au simţit că îi iubesc!"), însă explica şi de ce la Chişinău nu au ajuns cele 100 milioane de euro promise ca ajutor nerambursabil în 2010. "Cine şi-a imaginat că vom trimite o maşină cu 100 milioane euro bani gheaţă spre Chişinău, nu ştie cum funcţionează programele de ajutor nerambursabil în interiorul UE", spunea preşedintele, adăugând că banii au fost alocaţi ca finanţare pentru proiectele înaintate de partea moldoveană, însă numai unul s-a concretizat până în prezent.

De altfel, în ultima perioadă, la Chişinău au venit în vizită mai mulţi lideri europeni printre care Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Catherine Ashton, săptămâna trecută, fiind oferite oficialilor moldoveni semnale de încurajare a politicii de apropiere faţă de Bruxelles, după depăşirea crizei politice de la începutul anului, care a dus la dizolvarea Alianţei pentru Integrare Europeană.

La Chişinău, Traian Băsescu este omul politic român care se bucură de cea mai mare popularitate. Unul dintre motivele acestei aprecieri este susţinerea constantă de către şeful statului român a parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

Popularitatea lui Traian Băsescu se datorează însă, în primul rând, flexibilizării procedurilor de acordare a cetăţeniei române locuitorilor Republicii Moldova şi facilităţilor pentru tinerii moldoveni care doresc să urmeze studiile universitare în România. Aceste măsuri au fost susţinute de către şeful statului român şi adoptate în guvernarea PDL, aducând importante beneficii cetăţenilor moldoveni, în primul rând acces facil în spaţiul Schengen. În contrapartidă, din Republica Moldova au venit numeroase voturi către Traian Băsescu şi PDL la toate scrutinele care au fost organizate în ultimii ani în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici